Atac cibernetic asupra trupelor speciale ale armatei

Publicat: Joi, 29 August 2019 20:51 // Actualizat: Joi, 29 August 2019 20:51 // Sursa: romaniatv.net

Statele Unite au atacat cibernetic Gărzile Revoluţionare, în iunie, pentru a împiedica Iranul să acţioneze împotriva navelor din Golful Persic, dezvăluie joi New York Times, citat de AFP.

Operaţiunea a distrus o bază de date cu ajutorul căreia forţele iraniene de elită îşi alegeau ţintele şi locul atacurilor, a explicat ziariştilor un înalt oficial american.

Ofensiva cibernetică din 20 iunie împotriva serviciilor de informaţii ale Gărzilor Revoluţionare a avut loc în contextul tensiunilor din Strâmtoarea Ormuz, cale strategică de navigaţie pentru transportul petrolului. Teheranul a dezminţit că ar fi atacat nave comerciale în regiune, reaminteşte AFP. În aceeaşi zi, Gărzile Revoluţionare au anunţat că au distrus o dronă americană, despre care au susţinut că încălcase spaţiul aerian iranian.

Casa Albă a apreciat că atacul informatic a constituit o reacţie proporţională la distrugerea dronei, menţionează articolul din New York Times. Preşedintele american Donald Trump a declarat, cu ocazia respectivă, că a anulat în ultimul moment o serie de lovituri aeriene împotriva Iranului, evitând astfel pierderi umane importante.

Citeşte şi Iranul are un sistem mobil de rachete sol-aer autohton

Oficialii americani citaţi de ziar susţin că Iranul nu a reuşit încă să îşi refacă sistemele de comunicaţii şi să recupereze datele vizate de Pentagon. Atacul informatic a redus şi capacitatea iranienilor de a desfăşura operaţiuni secrete, a adăugat una din sursele publicaţiei.

Ulterior, în Golf nu a mai fost atacată nicio navă comercială, însă Iranul a sechestrat în iulie un petrolier suedez sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, pe ruta folosită pentru o treime din transporturile maritime de petrol din întreaga lume. Teheranul a reacţionat astfel la două săptămâni după arestarea unui petrolier iranian în Gibraltar.

Tensiunile din regiunea Golfului au continuat să crească după ce Statele Unite s-au retras, anul trecut, din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015. Washingtonul a reluat sancţiunile împotriva Iranului care fuseseră suspendate prin acord şi a adăugat unele noi.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8396
RON
25 May
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H