Atac cibernetic de amploare la sistemul de sănătate publică

Un important atac cibernetic a fost lansat marţi din străinătate asupra sistemului informatic al sănătăţii publice din Letonia, a anunţat Ministerul Sănătăţii al acestei ţări europene.

16 ian. 2018, 17:56
Atac cibernetic de amploare la sistemul de sănătate publică

Sistemul, unul foarte recent, pus în funcţiune la 1 ianuarie pentru a digitaliza eliberarea şi prelucrarea prescripţiilor medicale, a trebuit să fie oprit, ceea ce a impus o revenire provizorie la tradiţionalele documente pe hârtie.

Atacul, care pare să fi plecat din circa 20 de ţări, atât membre ale Uniunii Europene (UE), cât şi unele îndepărtate, printre care Trinidad-Tobago şi Angola, a debutat la începutul după-amiezii, a precizat pentru presă un înalt oficial al ministerului, Aivars Lapins.

‘A fost clar că este un atac planificat, un atac amplu, s-ar putea spune specializat, pentru că a provenit de la calculatoare situate în ţări diferite’, a spus el. ‘Am primit mii de cereri într-o perioadă de timp foarte scurtă. Nu în aşa manieră funcţionează sistemul în mod normal’, a adăugat înaltul oficial.

Totuşi, potrivit oficialilor letoni, datele nu au fost afectate şi ar trebui să fie posibilă identificarea autorilor atacului.