Atac cu rachete asupra unei baze militare ucrainene, la 15 kilometri de graniţa cu România

Un nou atac rusesc asupra unei baze militare ucrainene a avut loc marţi, în satul Cairaclia, din regiunea Odessa, la aproximativ 15 kilometri de graniţa cu România.

01 mart. 2022, 12:40
Atac cu rachete asupra unei baze militare ucrainene, la 15 kilometri de graniţa cu România

Un atac cu rachete a vizat o unitate militară din apropierea satului Loșinovka, raionul Izmail, regiunea Odessa, după cum a anunțat chiar primarul din Izmail, Andrei Abramcenko.

Prin intermediul unui mesaj postat pe contul de Facebook, acesta le-a cerut oamenilor să rămână în casă, dacă este posibil, până în momentul în care lucrurile vor fi clarificate, potrivit  Libertatea.

„Dragi cetățeni din Ismail! A a avut loc un atac cu rachete asupra unei unități militare din satul Loshchynivka. În legătură cu o lovitură cu rachete asupra unei unități militare din Loshchynivka, vă rog să rămâneți acasă dacă este posibil, până când situația operațională este complet clarificată”, a spus primarul orașului Ismail, Andrey Abramchenko, într-o postare pe Facebook.

Odessa e cu atât mai importantă cu cât are port și ieșire la mare. De asemenea, e foarte aproape de România și Republica Moldova. Dacă și acest port cade în mâna rușilor, Ucraina primește o puternică lovitură strategică.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a afirmat luni că a primit două e-mailuri de la Odessa în care autorităţile din oraşul din Ucraina cereau ajutoare, în special militare.

Citeşte şi: Cum se îmbărbătează militarii ucraineni care luptă să-şi apere ţara de invazia Rusiei. Mesaj emoţionant pentru militarii ruşi

La momentul actual nu este cunoscut dacă în urma atacului există morți sau răniți. Atacul cu rachetă  a avut ca țintă principală o stație radar din Cairaclia. Locuitorilor din zonă li s-a cerut să nu își părăsească locuințele în următorul interval de timp.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, au susţinut luni, că Rusia a folosit bombe cu dispersie şi cu vid în atacurile asupra civililor din Ucraina, arme care au fost condamnate de o varietate de organizaţii internaţionale, relatează Reuters.

Amnesty International şi Human Rights Watch au dezvăluit că forţele ruse par să fi folosit muniţii cu dispersie interzise pe scară largă.

Mai mult decât atât, Amnesty a acuzat armata rusă că a atacat o grădiniţă din nord-estul Ucrainei, în interiorul clădirii aflându-se civili.

Oksana Markarova a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în Ucraina. „Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova după o întâlnire cu parlamentarii. „…Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare”. „Ar trebui să plătească, ar trebui să plătească un preţ mare”, a adăugat ea.

Nu a existat nicio confirmare oficială potrivit căreia arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina.

CNN a afirmat că una dintre echipele sale a zărit un lansator rusesc de rachete termobarice în apropierea graniţei cu Ucraina, sâmbătă după-amiază.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme. „Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război”, a spus ea într-un briefing de presă, menţionând că există organizaţii internaţionale care ar analiza acest aspect, iar administraţia preşedintelui Joe Biden „ar părea să facă parte din această conversaţie”.

Citeşte şi: Avertismentul ambasadorului Rusiei pentru România: „Dacă forţele armate române sau NATO nu sunt implicate în războiul împotriva Rusiei, ţara dumneavoastră nu este în pericol”