Avertismentul ambasadorului Rusiei pentru România: „Dacă forţele armate române sau NATO nu sunt implicate în războiul împotriva Rusiei, ţara dumneavoastră nu este în pericol”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a vorbit, într-un interviu pentru jurnaliștii de la Financial Intelligence, despre relațiile româno-ruse în contextul războiului din Ucraina.

01 mart. 2022, 11:00
Avertismentul ambasadorului Rusiei pentru România: „Dacă forţele armate române sau NATO nu sunt implicate în războiul împotriva Rusiei, ţara dumneavoastră nu este în pericol”

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, a explicat că România nu este în pericol, ca vecin al Federaţiei Ruse, atâta timp cât trupele române şi cele NATO nu se implică activ în războiul din Ucraina.

Reporter Financial Intelligence: Ați avut discuții cu autoritățile române cu privire la ceea ce se întâmplă la frontieră? Care sunt așteptările dumneavoastră cu privire la afacerile acționarilor ruși în România, având în vedere că autoritățile au anunțat că au în vedere sancțiuni economice?

Valery Kuzmin: Ambasada noastră a stabilit contacte cu autoritățile române cu privire la reținerea șoferilor ruși de camioane grele în drum spre Italia de către poliția de frontieră ucraineană, sub presiunea batalioanelor naționale neonaziste deja menționate. Sperăm într-o soluție pozitivă.

Apropo, Rusia a primit în ultima săptămână aproximativ 150 de mii de refugiați din Donbass, care au fost atacaţi în mod deschis de militarii ucraineni și de neonaziști.

În ceea ce privește afluxul de refugiați ucraineni la punctele de control la frontieră, este o mare tragedie umanitară pe care Rusia nu are cum s-o gestioneze. Forțele ruse care operează pe teritoriul ucrainean au declarat de mai multe ori oficial că nu vizează populația civilă sau cartierele de locuit, ci doar ținte și infrastructură militară. Armata ucraineană beneficiază de dreptul deplin de a depune armele și, după ce au semnat obligația de a nu lua parte la alte ostilități, sunt libere să se întoarcă la familiile lor.

În ceea ce privește – îndrăznesc să spun nebunești – ideile care circulă în Europa despre eliminarea tuturor relațiilor economice reciproc avantajoase dintre noi, acestea vor fi egale cu a-şi trage UE un glonţ în picior.

Citeşte şi: Cele patru scenarii în care Rusia poate lansa un atac nuclear, conform documentului aprobat de Putin în 2020: „Dacă un potenţial agresor atacă teritoriul nostru”

Reporter: Este România în pericol, având în vedere că se află la granița cu Ucraina?

Valery Kuzmin: În măsura în care forțele armate române sau NATO nu sunt implicate în războiul împotriva Rusiei, țara dumneavoastră nu este în pericol în calitate de vecin al Federației Ruse.

Reporter: Ce mesaj transmiteți populației românești?

Valery Kuzmin: România este unul dintre vecinii noștri și căutăm să menținem relații de bună vecinătate cu aceasta. Ceea ce este important: aceste relații ar trebui construite pe o bază solidă a respectului și beneficiului reciproc, precum și a reciprocității.

Reporter: Având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina, există pericolul întreruperii livrărilor de gaze către România?

Valery Kuzmin: În Ucraina, Rusia desfășoară operațiunea militară specială care urmărește:

– asigurarea securității Republicilor Populare Lugansk și Donețk, care au suferit în ultimii opt ani din cauza agresiunii militare și a genocidului din partea regimului de la Kiev;

– demilitarizarea Ucrainei care a fost transformată de curând în bază militară a NATO și SUA care și-au declarat deschis intențiile ostile față de Rusia;

– denazificarea Ucrainei, unde asistăm la renașterea mișcării naționaliste radicale extreme care glorifică organizațiile colaboraționiste pro-Hitler din al Doilea Război Mondial și practicile lor criminale antiumane.

Având în vedere cele de mai sus, nu există pericolul direct de întrerupere a furnizării de gaze către România pe ruta de sud (Turcia – Bulgaria). Deși unele mișcări nesăbuite ale conducerii UE de la Bruxelles („sancțiuni financiare cuprinzătoare”) sau comportamentul aventurier iresponsabil al bandelor naziste, care sunt numite batalioane naționale în Ucraina, reală și chiar cunoscută din experiența anterioară, practica autorităților ucrainene de a fura cu aroganță gazul ar putea aduce riscuri suplimentare aprovizionărilor pe teritoriul ucrainean.

Citeşte şi: Armata rusă este „la porţile oraşului” Herson. Primul oraş important care ar putea ajunge sub ocupaţia trupelor lui Putin. Situaţie gravă şi în Mariupol