Atac cu rachete la Krivoi Rog. Zelenski: „Rusia va pierde. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici”

Volodimir Zelenski a subliniat că singura ieşire pentru soldaţii ruşi este să se predea forţelor ucrainene, ”singura opţiune care le garantează viaţa"

15 sept. 2022, 06:25
Atac cu rachete la Krivoi Rog. Zelenski: „Rusia va pierde. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a lansat un atac cu rachete la Krivoi Rog, ţintind barajul de la acumularea Karachunivske, ”obiective care nu au nicio valoare militară, lovind de fapt sute de mii de cetăţeni de rând”, arătând că acesta ” este un alt motiv pentru care Rusia va pierde”. ”Şi nu doar acest război, ci istoria însăşi. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici”, a subliniat el. Totodată, Zelenski a arătat că Ucraina le va ”răspunde teroriştilor pentru fiecare act ticălos, pentru fiecare rachetă, pentru fiecare proiectil”. ”Suntem capabili să facem asta”, a punctat el.

Analiză Wall Street Journal – Ce se întâmplă dacă Putin foloseşte arme nucleare?: „Biden trebuie să-i transmită Rusiei că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar constitui un act de război împotriva SUA”

”M-am întors din regiunea Harkov – din regiunea noastră Harkov, din districtele care au fost eliberate. De astăzi, aproape întreaga regiune este dezocupată. A fost o mişcare fără precedent a luptătorilor noştri – ucrainenii au reuşit să facă din nou ceea ce mulţi considerau imposibil. Doar în prima zi de operaţiuni active, trupele noastre au avansat 19 kilometri. 110 kilometri au fost acoperiţi în cinci zile de lupte. În total, aproape 400 de localităţi au fost dezocupate. Cei 150.000 de ucraineni care au rămas în aceste zone vor simţi din nou cum este viaţa obişnuită, sigură, normală”, a afirmat Zelenski, în mesajul său de miercuri noapte.

El a adăugat că, în cele peste cinci luni pe care armata rusă le-a petrecut în Harkov, ocupanţii nu au încercat să facă nimic pentru oameni, ci doar ”au distrus, au privat şi au luat”.

”Au lăsat în urmă sate devastate, şi în unele dintre ele nu mai există nici măcar o casă care să nu fie avariată. Ocupanţii au lăsat şcoli transformate în depozite de gunoi şi biserici stricate, literalmente transformate în toalete”, a detaliat preşedintele ucrainean.

Dmitri Medvedev ameninţă Ucraina cu citate din Apocalipsa: „Din cauza acestor trei plăgi, focul, fumul și sulful, a murit o treime din popor”

Potrivit acestuia, jurnaliştii ucraineni şi străini au primit acces în zona eliberată. ”Lumea trebuie să vadă distrugerile, trebuie să simtă durerea pe care Rusia le-a adus-o ucrainenilor. Forţele noastre de ordine deja primesc relatări despre crime, torturi şi răpiri comise de ocupanţi. Ceea ce lumea a văzut la Bucea, ce am văzut în teritoriul dezocupat din regiunea Cernihiv, din regiunea Sumî şi ceea ce vedem acum în regiunea Harkov sunt dovezi ale genocidului împotriva ucrainenilor. Dovezi că Rusia nu poate aduce altceva decât genocid”, a continuat el.

Zelenski a spus că li se va adresa în rusă ”tovarăşilor”. ”Atacul vostru cu rachete de astăzi, proiectile ruseşti care au ţintit Krivoi Rog, barajul de la acumularea Karachunivske, obiective care nu au nicio valoare militară deloc, lovind de fapt sute de mii de cetăţeni de rând, este un alt motiv pentru care Rusia va pierde. Şi nu doar acest război, ci istoria însăşi. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici. Cine veţi rămâne în istorie. Toţi cei care lansaţi aceste proiectile. Cei care au venit pe pământul nostru. Molâi. Sunteţi nişte molâi care duc un război împotriva civililor. Ticăloşi care, după ce au fugit de pe câmpul de luptă, încearcă să facă rău de undeva de departe. Veţi rămâne terorişti cu care propriilor nepoţi le va fi ruşine”, a susţinut el.

Volodimir Zelenski a subliniat că singura ieşire pentru soldaţii ruşi este să se predea forţelor ucrainene, ”singura opţiune care le garantează viaţa şi o atitudine în conformitate cu toate convenţiile”.

”Fiecare soldat rus ar fi trebuie să înţeleagă deja că doar în captivitate la ucraineni nu îl va folosi nimeni drept carne de tun într-un război pe care evident Rusia îl pierde”, a afirmat el.

Zelenski a arătat că la locul atacului cu rachete de la Krivoi Rog se face totul pentru a îndepărta consecinţele acestui ”alt act ticălos al ruşilor”.

”Un act ticălos care poate le place propagandiştilor ruşi nebuni, dar care sigur nu va salva moralul şi starea psihologică a soldaţilor ruşi. Ei au înţeles că sunt incompetenţi comandanţii ruşi şi că în Ucraina îi aşteaptă o înfrângere pe toate fronturile. Rusia nu va rezolva asta cu nicio teroare, întrucât teroarea confirmă slăbiciunea celui care recurge la ea”, a spus Zelenski.

El a menţionat că, la Izium, le-a oferit distincţii unor eroi, spunând că le este recunoscător luptătorilor care ”în doar cinci zile au forţat duşmanul să se retragă panicat, abandonând echipamente, muniţie, numeroase steaguri ruseşti”, dar şi celor de la Directoratul principal de Spionaj, care ”au transformat cu măiestrie panica duşmanului într-o adevărată isterie”.

”Steagul ucrainean va reveni în toate zonele ţării. Exact aşa ca în Harkov, luptătorii ucraineni vor fi întâmpinaţi în Donbas, în sud şi în Crimeea. Se va întâmpla, cu siguranţă”, a punctat preşedintele Ucrainei.

El a menţionat că, în Harkov, a avut o întâlnire referitoare la situaţia energetică din oraş şi din regiune, arătând că se ia în calcul faptul că ”statul terorist ar putea recurge la orice alt act ticălos”, iar autorităţilor de la toate nivelurile li se cere să se pregătească pentru orice scenariu.

Zelenski a adăugat că joi vor fi veşti diplomatice de la Kiev, unde preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va face o vizită.

”Azi (miercuri – n.r.) a fost o zi aproape ucraineană la Bruxelles. Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, un stat din afara UE a fost reprezentat la o sesiune specială a Parlamentului European în timpul raportului privind Starea UE – acesta este statul nostru. Până acum – din afara UE. Lucrăm pentru a obţine statutul de membru cu drepturi depline – politice, legale, simbolice”, a arătat el.

El a explicat că Prima Doamnă a Ucrainei a fost prezentă la acest raport annual, iar în urma vizitei existî un rezultat important – 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia a 74 de şcoli din Ucraina. Zelenski a menţionat că va face totul pentru a implementa ”o iniţiativă socială pe scară largă – eliminarea serviciilor de roaming pentru oamenii noştri în UE şi pentru europeni din Ucraina”, arătând că acesta va fi un semnal puternic de ”reconciliere”.

”Sunt recunoscător tuturor luptătorilor noştri! Sunt recunoscător tuturor celor care participă la operaţiunile de salvare după atacurile ruseşti. Le vom răspunde teroriştilor pentru fiecare act ticălos, pentru fiecare rachetă, pentru fiecare proiectil. Suntem capabili să facem asta”, a subliniat Zelenski.