Atac cu rachete la o bază americană. Zece proiectile au fost lansate miercuri

Zece rachete au lovit, miercuri, o bază militară americană din Irak, a anunțat armata acestei țări, potrivit AFP.

11 mart. 2020, 17:54
Atac cu rachete la o bază americană. Zece proiectile au fost lansate miercuri

Iranul a lansat, miercuri, un atac cu rachete. Potrivit sursei citate, baza lovită de cele 10 rachete adăpostește mai mulți soldați americani.

Mai multe rachete au lovit clădiri, în februarie, în apropiere de ambasada americană de la Bagdad. Atacurile cu rachete contra soldaţilor, diplomaţilor sau a instalaţiilor Statelor Unite în Irak s-au înmulţit de la sfârşitul lui octombrie 2019. Ele au ucis un american şi un soldat irakian.

Niciunul dintre cele 19 atacuri înregistrate din 28 octombrie nu a fost revendicat, dar Washingtonul acuză că în spatele ostilităţilor s-ar afla facţiunile armate pro-Iran.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran, ambii aliaţi ai Bagdadului, au degenerat la sfârşitul lui 2019 pe teritoriu irakian, ducând la asasinarea, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani la ordinul preşedintelui american Donald Trump.

Iranienii au ripostat cu o ploaie de rachete la o bază irakiană unde se află soldaţi americani, rănând aproape o sută dintre aceştia.

Facţiunile armate irakiene pro-Iran, care şi-au pierdut liderul de facto în raidul contra lui Soleimani, Abou Mehdi al-Mouhandis, promit şi ele „răzbunare” contra Statelor Unite.

Parlamentul irakian a cerut deja expulzarea a 5.200 de soldaţi americani din ţară.

În mod regulat, facţiunile ameninţă aceste trupe. Sâmbătă, una dintre cele mai radicale facţiuni pro-Iran din Irak, Noujaba, a afirmat pe Twitter că „a decis să înceapă numărătoarea inversă pentru suveranitatea (Irakului) şi răspunsul forţelor de ocupaţie americane”.

„Suntem mult mai aproape decât vă imaginaţi”, a ameninţat gruparea, publicând o fotografie cu un blindat american.


loading...
Partenerii noștri