Atac devastator la adresa premierului maghiar Viktor Orban. „Ar trebui să fie posibilă excluderea Ungariei din UE”

Jan-Werner Muller, un cunoscut profesor german de științe politice la Universitatea Princeton, consideră că UE ar trebui să ia în calcul excluderea Ungariei. Motivul invocat este atitudinea lui Viktor Orban faţă de Uniunea Europeană.

25 nov. 2022, 16:22
Atac devastator la adresa premierului maghiar Viktor Orban. „Ar trebui să fie posibilă excluderea Ungariei din UE”

Atac devastator la adresa premierului maghiar Viktor Orban. Jan-Werner Muller susține, într-un editorial publicat de Suddeutsche Zeitung, că Viktor Orban nu mai face „dansul păunului” (cu referire la politica sa anerioară războiului din Ucraina), ci pur și simplu folosește „un sistem de strangulare” a Uniunii Europene, potrivit publicației maghiare HVG, citată de G4Media. Reputatul profesor mai consideră că nu este posibil să se revină pur și simplu la ordinea de zi a UE, arătând cât de mult a dăunat integrării premierul ungar prin sabotajul său politic de succes de-a lungul anilor.

Citeşte şi: Comisia Europeană va aproba PNRR-ul Ungariei. Viktor Orban nu va primi banii până când țara sa nu va îndeplini condițiile cerute de UE

„Uniunea trebuie să le dea un răspuns clar autocraților, pentru a arăta că e imposibil ca un putinist să paralizeze organizația din interior și să arate potențialilor imitatori că se pot obține multe prin șantaj”, a scris Jan-Werner Muller, pentru care „populistul de dreapta” Viktor Orban încearcă să încolțească comunitatea și să submineze sancțiunile comune împotriva Rusiei. Din aceste motive, UE trebuie să creeze în sfârșit posibilitatea legală de a expulza oricare dintre membrii săi.

Citeşte şi: Viktor Orban spune că „occidentul pro-război” ar trebui să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei: „Am săpat o groapă pentru ruşi şi am căzut singuri în ea”

Jan-Werner Muller este un filosof politic german și istoric al ideilor politice care lucrează la Universitatea Princeton. Este co-fondator al Colegiului European de Arte Liberale din Berlin. Scrie în mod regulat articole de opinie pentru publicații de mare tiraj, precum The Guardian, Neue Zurcher Zeitung, The New York Times, Suddeutsche Zeitung, Le Monde, Project Syndicate, Foreign Affairs.