Comisia Europeană va aproba PNRR-ul Ungariei. Viktor Orban nu va primi banii până când țara sa nu va îndeplini condițiile cerute de UE

Comisia Europeană ar urma să aprobe cel mai probabil săptămâna viitoare planul de redresare post-pandemic al Ungariei. Cu toate acestea,Viktor Orban nu va primi banii până când țara sa nu va îndeplini condițiile cerute de UE.

24 nov. 2022, 19:20
Comisia Europeană va aproba PNRR-ul Ungariei. Viktor Orban nu va primi banii până când țara sa nu va îndeplini condițiile cerute de UE

Comisia Europeană ar urma să aprobe cel mai probabil săptămâna viitoare planul de redresare post-pandemic al Ungariei, cu scopul de a menține deschisă posibilitatea unor plăți ulterioare din partea UE. Cu toate acestea, Viktor Orban nu va primi banii până când țara sa nu va îndeplini condițiile cerute de UE, au declarat surse din cadrul executivului comunitar pentru Reuters.

Citește și Ungaria, aproape de semnarea acordului cu Uniunea Europeană pentru aprobarea PNRR-ului

Ungaria ar putea primi prin PNRR, subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru a le investi în extinderea economiei ecologice și digitale. Trebuie menționat faptul că Budapesta are mare nevoie de acești bani din cauza inflațiiei în creștere, a încetinirii creșterii economice și a creșterii costurilor de împrumut.

Comisia Europeană va recomanda probabil ca guvernele UE să suspende 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va recomanda probabil ca guvernele UE să suspende 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria, adică aproximativ 7,5 miliarde de euro, până când vor fi îndeplinite multe dintre aceleași condiții ca și în cazul fondurilor de redresare, în principal în ceea ce privește independența sistemului judiciar, conform surselor Reuters.

Astfel, hotărârea Comisiei Europene de a reține în total 13,3 miliarde de euro de la Ungaria va veni după luni bune de negocieri cu guvernul lui Viktor Orban în legătură cu temerile UE privind corupția la nivel înalt și protejarea independenței instanțelor, a instituțiilor neguvernamentale și a mass-media, precum și a drepturilor minorităților.

Mai mult, în baza unui acord încheiat anterior cu Comisia, Ungaria trebuia să ia măsuri în privința unora dintre aceste preocupări cheie până la 19 noiembrie, dar oficialii au declarat că o evaluare preliminară a arătat că măsurile luate sunt insuficiente.

PNRR-ul și înghețarea celor 7,5 miliarde de euro destinate Budapestei din așa-numitele fonduri de coeziune ale UE sunt două procese juridice separate. Însă, ele au în comun un set de condiții pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a obține deblocarea banilor.

Dacă PNRR-ul Ungariei nu va fi aprobat în acest an, 70% din subvențiile din fondul de redresare vor fi fost irevocabil pierdute.

Citește și Ungaria, pedepsită de UE cu tăierea a 70% din fondurile europene. Măsură fără precedent luate împotriva „infractorilor democraţiei”