Atac la UDMR: Poate ar fi bine ca miniştrii Uniunii să fie trimişi acasă?

Cristian Preda scrie, pe blogul său, că opoziţia faţă de revizuirea Constituţiei vine din partea UDMR, la fel ca în cazul altor proiecte, democrat-liberalul întrebând dacă maghiarii mai sunt în coaliţie sau avem un guvern minoritar şi dacă nu ar fi bine ca miniştrii UDMR "să fie trimişi acasă".

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 21:37
Atac la UDMR: Poate ar fi bine ca miniştrii Uniunii să fie trimişi acasă?

„Așa cum anticipam acum câteva zile, discuția despre tratatul interguvernamental va conduce – în cel mai bun caz – la o revizuire a Constituției care nu va lua în seamă niciun alt aspect. Aceasta pare a fi principala concluzie a consultărilor de azi de la Cotroceni”, scrie Preda pe blogul său.

În opinia sa, arhitectura regimului e însă la fel de proastă ca și filosofia bugetară care a dominat ani de-a rândul guvernarea, iar a bloca o revizuire comprehensivă e absurd.

„Opoziția vine de la UDMR. Iar motivul pentru care maghiarii se opun e temerea lor că o modificare a Constituției va diminua numărul de aleși de care dispun”, adaugă Preda.

El mai scrie că aceeași teamă explică și blocarea proiectului de redesenare administrativă; aceeași teamă explică și refuzul de a asuma o formulă majoritară pentru legislative; aceeași teamă explică veto-ul UDMR la legea votului pentru românii din străinătate, pentru că UDMR nu dorește ca participarea să sporească într-atât încât Uniunea să nu mai treacă pragul de 5%, iar drepturile politice ale românilor din afara granițelor sunt astfel grav atinse.

Cristian Preda consideră că, din aceste puncte de vedere, UDMR a început să facă o opoziție la fel de dură ca și USL la proiectele avansate de PDL.

„Mai sunt oare maghiarii în coaliție? Sau avem, de fapt, un guvern minoritar, sprijinit când și când de UDMR? Poate că ar fi bine atunci ca miniștrii maghiari să fie trimiși acasă? Sau ne apropiem de momentul unei schimbări mai ample?”, încheie Cristian Preda.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea sa susţine amendarea Constituţiei doar pe tema acordului de uniune fiscală, el precizând că acest lucru se poate face când partidele ajung la un consens şi nu vor introduce alte elemente de amendare a Legii fundamentale.

Şeful statului a declarat că, după întâlnirile de miercuri, poate afirma că nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală şi că, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţuiei, aceasta se va face în timp util.