Atac masiv cu rachete, au sunat sirenele de război. Israelul şi-a închis spaţiul aerian VIDEO

Israelul și-a închis spațiul aerian după ce a fost atacat cu zeci de rachete lansate din Liban. Agenția de presă de stat din Liban susține că Israelul a răspuns cu focuri de artilerie,

06 apr. 2023, 19:53
Atac masiv cu rachete, au sunat sirenele de război. Israelul şi-a închis spaţiul aerian VIDEO

Israelul a fost atacat cu rachete. Gestul de agresiune al Libanului a fost comis în prima zi de Paște, sărbătoare care la evrei se ține între 5 și 12 aprilie.

Armata israeliană anunță că zeci de rachete au fost lansate de pe teritoriul Libanului spre Israel. Agresiunea, petrecută în prima zi de Paște la evrei, are loc pe fondul tensiunilor crescânde din regiune.

Siria raportează noi bombardamente atribuite armatei israeliene
Nu s-au anunțat momentan morți, nici răniți, și nici nu este clar ce grupare din Liban a lansat rachetele. Atacul a fost filmat de mai mulți israelieni care serbau prima zi de Paște, arată CNN.

Nu este clar nici cum a răspuns Israelul la această agresiune. Informațiile sunt contradictorii, mai amintește sursa citată.

Agenția de presă de stat din Liban susține că Israelul a răspuns cu focuri de artilerie, însă un ziarist care lucrează pentru platforma de presă Al-Manar afirmă exact opusul.

Cancelaria premierului israelian Benjamin Netanyahu susține că prim-ministrul „primește informări în timp real despre situația de securitate și va analiza situația alături de liderii instituțiilor de securitate”.

Au sunat sirenele de război, lovituri aeriene puternice după interceptarea unei rachete în Israel

Ministrul israelian de Externe notează pe Twitter că statul va dispune ”toate măsurile necesare pentru a apăra oamenii și țara”. ”Aceasta nu este o coincidență”, mai scrie demnitarul după ce subliniază că în timpul atacului evreii sărbătoreau prima zi de Paște.

Atacuri de mică amploare au mai avut loc între cele două state.

Israelul a ucis un lider al Statului Islamic, însărcinat cu planificarea atacurilor în Europa

Un lider al Statului Islamic (SI), Khaled Aydd Ahmad al-Jabouri, însărcinat cu atacuri comise în Europa a fost ucis într-un atac aerian în Siria, anunţă marţi Comandamentul Militar American în Orientul Mijlociu (CENTCOM), relatează AFP.

Khaled Aydd Ahmad al-Jabouri era ”însărcinat cu planificarea atacurilor SI în Europa”, precizează într-un comunicat CENTCOM.
Moartea acestui lider SI ”urmează să perturbe capacitatea organizaţiei de urzi atacuri în străinătate”, consideră comandamentul american.

CENTCOM subliniază că niciun civil nu a fost ucis sau rănit în acest raid. Gruparea Statul Islamic a revendicat o serie de atacuri sângeroase în Europa, în timpul ascensiunii sale, când controla regiuni vaste în Siria şi Irak în care a proclamat un ”califat” în care domnea teroarea.

SI a revendicat atentatele de la 13 moiembrie 2015 la Paris şi Saint Germanin, soldate cu 130 de morţi, şi atentatul de la Nisa, la 14 iulie 2016, în sud-estul Franţei, soldat cu 86 de morţi.

Tot în 2016, trei atentate sinucigaşe în Belgia, în regiunea Bruxelles, s-au soldat cu 30 de morţi.

În anul următor, atentate revendicate de SI, la 17 şi 18 august, în Spania, la Barcelona, s-au soldat cu 16 morţi.