Au sunat sirenele de război, lovituri aeriene puternice după interceptarea unei rachete în Israel

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că o persoană a fost ucisă într-un raid efectuat de armata israeliană înainte de zori la Nablus, în nordul Cisiordaniei.

13 feb. 2023, 12:22
Au sunat sirenele de război, lovituri aeriene puternice după interceptarea unei rachete în Israel

Israel a efectuat lovituri aeriene în cursul nopţii de duminică spre luni împotriva unui complex militar al mişcării islamiste Hamas la Gaza, ca răspuns la o rachetă trasă de pe teritoriul palestinian, a anunţat armata luni dimineaţă, citată de AFP.

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că o persoană a fost ucisă într-un raid efectuat de armata israeliană înainte de zori la Nablus, în nordul Cisiordaniei, scena unor violenţe aproape neîncetate de un an.

Armata lui Zelenski, succes imens. Cum a ramas Putin fără 31 de tancuri într-o singura zi VIDEO

Armata israeliană nu a făcut comentarii deocamdată în legătură cu această lovitură. În ce priveşte Gaza, ea a raportat pe Twitter că, „după lansarea, sâmbătă, a unei rachete dinspre Fâşia Gaza spre Israel, avioanele de vânătoare ale Tzahal au lovit peste noapte un complex subteran care conţinea materii prime folosite pentru fabricarea de rachete aparţinând organizaţiei teroriste Hamas”.

După loviturile israeliene, sirenele au sunat în comunităţile de lângă frontiera cu Fâşia Gaza, a indicat armata.

La primele ore, nu era nicio confirmare imediată privind tiruri de rachete ca represalii din partea palestiniană.

Israelul anunţă că va legaliza nouă colonii din Cisiordania

Cabinetul de securitate al Israelului a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va legaliza nouă colonii din Cisiordania ocupată, după o serie de atacuri în Ierusalimul de Est, dintre care unul a făcut trei morţi vineri, scrie AFP.

„Ca răspuns la atacurile teroriste mortale de la Ierusalim, cabinetul politic şi de securitate a decis în unanimitate să legalizeze nouă colonii din Iudeea-Samaria”, denumirea folosită de Israel pentru a desemna Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel, a indicat un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu.

„Aceste colonii există de mulţi ani, unele dintre ele de zeci de ani”, a continuat documentul. Acestea, aşa-zise „sălbatice”, au fost construite fără autorizaţia guvernului israelian.

Un bloc de lux construit anul trecut în Turcia s-a prăbușit în doar 5 secunde după cutremur! Constructorul dă vina pe un magazin VIDEO

„În plus, Consiliul superior de planificare al administraţiei civile, se va întruni în zilele următoare pentru a aproba construcţia de noi locuinţe în aşezările existente din Iudeea-Samaria”, se spune în text.

„Cabinetul de securitate a adoptat alte măsuri în cadrul luptei hotărâte împotriva terorismului”, în special întărirea prezenţei forţelor de securitate la Ierusalim, a continuat documentul.

Anterior, în cursul unei şedinţe a guvernului, Benjamin Netanyahu a anunţat că doreşte „să consolideze colonizarea”, ilegală conform dreptului internaţional.

Peste 475.000 de israelieni locuiesc în coloniile din Cisiordania, unde trăiesc 2,8 milioane de palestinieni.

Netanyahu a anunţat, de asemenea, că guvernul său doreşte să depună în Knesset (parlamentul israelian) săptămâna aceasta o lege pentru „retragerea cetăţeniei (israeliene) şi expulzarea teroriştilor”.

Aceste măsuri se aplică arabilor israelieni (descendenţi ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor după crearea statului Israel în 1948), precum şi palestinienilor cu statut de rezidenţi ai Ierusalimului de Est.

Acest anunţ a fost făcut în contextul unei explozii a violenţelor israeliano-palestiniene.

Vineri, un palestinian a ucis trei israelieni, dintre care doi copii, într-un atac care a avut loc în Ramot, un cartier cu locuinţe evreieşti din Ierusalimul de Est – parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel.

Duminică, forţele israeliene au ucis un adolescent palestinian într-un raid al armatei în nordul Cisiordaniei.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a costat viaţa a cel puţin 46 de palestinieni (printre care combatanţi şi civili, unii minori), nouă civili israelieni (dintre care trei minori) şi a unei ucrainene, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene.