Atac terorist în Franţa: Procurorul General a prezentat filmul evenimentelor

După atacul terorist asupra redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo, Procurorul General, în urma informaţiilor obţinute, a descris filmul evenimentelor teribilului atentat soldat cu 12 morţi, între care cinci ziarişti şi 9 răniţi.

07 ian. 2015, 21:27
Atac terorist în Franţa: Procurorul General a prezentat filmul evenimentelor

Faptele sunt următoarele: în jurul orei 11.30 (12.30 ora României – n.r.) în această dimineață, o mașină Citroen C3, s-a oprit în fața sediului Charlie Hebdo, mașină din care au coborât doi indivizi îmbrăcați în negru, cu cagule, cu arme automate, de tip pușcă de asalt Kalașnikov, a declarat, miercuri, Francois Molins, procurorul-general al Franţei, potrivit România TV.

Cei doi bărbați au deschis apoi focul în rafală și au ucis 10 persoane, printre care se numără opt jurnaliști, un polițist din serviciul de protecție a personalităților care era repartizat pentru paza unuia dintre șefii revistei și un invitat. Potrivit unui martor, agresorii au strigat „Allah este mare” și au spus că vor să îl răzbune pe profet.

O parte dintre jurnaliști a reușit să se refugieze pe acoperișul clădirii. Ei au filmat cum unul dintre atacatori a ieşit să îi caute. În acelaşi timp se aud împuşcături.

Terorişti din Yemen

După atac, teroriștii au ieșit din clădire și au fugit cu mașina. Pe drum s-au întâlnit cu mai multe mașini de poliție. Atacatorii au deschis focul asupra forţelor de ordine şi au executat pur şi simplu un ofițer. S-au urcat înapoi în mașină și au încercat să fugă din Paris. Pe drum au lovit o altă mașină, a cărui șofer a fost rănit. Și-au abandonat vehiculul lor și au furat alta.

Între timp au apărut primele informații despre atacatori. Ei i-ar fi spus unui trecător că fac parte din gruparea al-Qaida din Yemen. De asemenea, presa a publicat presupuse fotografii pe care teroriștii le-ar fi postat Facebook şi ar fi comentat „Ieri la graniţa cu Algeria, astăzi în centrul Parisului”. Experții cred că atacatorii aveau pregătire militară și au acționat cu mult sânge rece.

La rândul său, președintele Francois Hollande a decretat o zi de doliu național și a îndemnat populația la solidaritate. „Astăzi a fost agresată întreaga Republică. Republica înseamnă libertatea de exprimare, Republica înseamnă cultură, înseamnă creație, pluralism, democrație. Asta au vizat asasinii”, a spus şeful statului francez.

Acum în Franţa, este nivel maxim de alertă fiind luată în considerare varianta altor atacuri.