Atacatorul cu bombă de la Iaşi, evaluat de psihiatri. Ce spun experţii despre el

"Un om cuminte, respectuos şi blajin". Pare incredibil dar aceasta este descrierea făcută atacatorului cu bombă de membrii coomisiei de expertiză. Bărbatul a mărturisit că nu a vrut să omoare pe nimeni. El le-a vândut o carte medicilor şi le-a dat teme pentru acasă.

18 iul. 2013, 08:17
Atacatorul cu bombă de la Iaşi, evaluat de psihiatri. Ce spun experţii despre el

Timp de o oră, atacatorul de la universiatea Iaşi a fost interogat de membrii comisiei de expertiză, într-o sală a spitalului Socola, acolo unde a fost internat. Comportamentul său i-a lăsat mască pe medici.

„A fost extrem de cooperant, este un om cuminte, respectuos, blajin„, a declarat Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola.

Bărbatul le-a vândut membrilor comisiei o carte scrisă de el, şi le-a dat şi teme pentru acasă până la următoarea întâlnire.

Ne-a rugat să o citim până săptămâna viitoare ca să înţelegem mai în profunzime problemele lui„, a precizat şi Călin Scripcariu, membru în comisia de expertiză.

Ca să-şi dea seama dacă a avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptei şi ce anume a fost în mintea lui, membrii comisiei de expertiză vor mai avea cel puţin două întâlniri cu bărbatul care a vrut să arunce în aer o parte din universitatea Gh. Asachi.

Dacă bomba artizanală ar fi explodat pe data de 8 iulie, ar fi fost un adevărat carnagiu. În sală erau 45 de studenţi şi profesori.

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie „Socola”, Lucian Burlea, atacatorul a fost internat de nouă ori în acest spital, între anii 2006 şi 2013.

„Acest bărbat a fost internat de nouă ori la noi, între 2006 şi 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crimă, în condiţiile în care pacientul întrerupe tratamentul. Există riscuri majore în acest caz. Doar el decide dacă ia sau nu medicaţia”, a afirmat Lucian Burlea.

Ultima dată, bărbatul a fost internat în acest spital în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Oliver Stan a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Oliver Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare.