Atacatorul de la Palatul Topkapi plănuia atentate precum cel al lui Breivik

Libianul care a rănit doi oameni în incinta popularei atracţii turistice din Istambul, Palatul Topkapi, pregătea un masacru.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 13:44
Atacatorul de la Palatul Topkapi plănuia atentate precum cel al lui Breivik

Atacatorul, identificat ca Samir Salem Ali Elmadhavri, în vârstă de 36 de ani, a rănit un militar şi un bodyguard înainte ca lunetiştii poliţiei să-l ucidă. Motivul exact al atacului se află încă în investigarea poliţiei şi încă nu se ştie dacă pistolarul, de origine libiană, era afiliat vreunui grup sau organizaţie teroristă, relatează publicaţia turcă Today`s Zaman.

O înregistrare video, care circula vineri în mass media turcă, relevă, însă, că atacatorul ar fi strigat „Va fi un masacru ca în Norvegia”, făcând referire la atacul în care norvegianul Anders Behring Breivik a ucis 69 de persoane.

Televiziunea turcă NTV susţine că bărbatul, care a ajuns la palat într-o maşină înmatriculată în Siria, ar fi strigat ameninţările în limba engleză.

Rapoartele martorilor şi ale poliţiei indică faptul că dacă subofiţerul Levent Torğut nu l-ar fi ţinut la respect pe libian aproape 45 de minute sub tirul armei acesta ar fi pătruns în curtea palatului unde sute de turişi erau aliniaţi la coadă pentru bilete.

Elmadhavri a fost, în final, anihilat de lunetişti după mai bine de o oră de la începerea atacului. Libianul a declanşat atacul exact în ziua în care Ankara anunţase că impune sancţiuni economice asupra Damascului în încercarea de a stopa opresiunea regimului al-Assad asupra opoziţiei politice siriene.