Atacatorul de la Toulouse a murit în schimbul de focuri cu poliţiştii

După un asediu de peste treizeci de ore, poliţiştii au pătruns în casa atacatorului de la Toulouse. Mohammed Merah a murit în urma unui schimb de focuri cu poliţiştii. El a rănit trei ofiţeri, dintre care unul este în stare gravă.

RomaniaTV.net
22 mart. 2012, 06:33
Atacatorul de la Toulouse a murit în schimbul de focuri cu poliţiştii

UPDATE 17:22 O grupare care are legături cu organizaţia Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a revendicat, într-un comunicat postat pe Internet joi, atacurile armate de la Toulouse şi a cerut Franţei să-şi reexamineze politica „ostilă” faţă de musulmani. Textul, semnat de organizaţia „Jund al-Khilafah” (soldaţii Califatului), care a revendicat în trecut atacuri în Afganistan şi Kazahstan, a fost publicat pe site-ul Shamikh, care difuzează în general comunicatele Al-Qaida.

UPDATE 17:19 Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat, joi, că doreşte adoptarea de măsuri penale pentru contracararea „îndoctrinării” ideologiilor extremiste. „Orice persoană care va merge în străinătate în tabere de promovare a ideologiei teroriste va fi pedepsită penal. Împreună cu premierul François Fillon, am cerut Ministerului Justiţiei să analizeze situaţia promovării acestor ideologii în mediile penitenciare”, adaugă Sarkozy. „Promovarea şi apologia ideologiilor extremiste vor fi reprimate printr-un delict care va figura în Codul Penal şi cu mijloace folosite deja în combaterea terorismului”, a spus Sarkozy.

UPDATE 17:14 Afganistanul şi forţele NATO din această ţară, precum şi Pakistanul susţin că nu au nicio dovadă despre participarea lui Mohamed Merah la antrenamente teroriste.”Căutăm mai multe informaţii despre acest individ, dar deocamdată nu avem date despre deţinerea sa de către ISAF sau de către armata americană”, a declarat Jimmie Cummings, purtătorul de cuvânt al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan.

UPDATE 17:07 Unităţile de elită care au luat joi cu asalt apartamentul suspectului în cazul crimelor de la Toulouse l-au ucis cu „un glonţ în cap”, în timp ce erau în „legitimă apărare”, a anunţat joi procurorul din Paris. Unitatea de elită a poliţiei franceze, RAID, primise ordin să „facă totul pentru a-l aresta pe Merah în viaţă” şi să nu „tragă decât în legitimă apărare”, a precizat procurorul Francois Molins, într-o conferinţă de presă. „Tocmai pentru că s-a făcut totul, operaţiunea a durat atât de mult, cu riscul RAID, care are cinci răniţi între membrii săi”, a continuat magistratul.

UPDATE 13:13 BBC: Ministrul francez de interne Claude Gueant a declarat că nu mai exista niciun semn de viaţă din partea atacatorului de mai multe ore, aşa că s-a luat hotărârea de a intra în forţă în apartament. În apartament s-au folosit camere video dar nu era niciun semn de mişcare din partea suspectului, care se afla în baie. El a ieşit din baie şi a început să tragă violent în poliţişti. În schimbul de focuri trei poliţişti au fost răniţi.

După câteva momente Mohammed Merah a sărit pe geam cu o armă în mână şi a fost găsit mort, la pământ.

UPDATE 12:55 Biroul preşedintelui Nicolas Sarkozy a confirmat că Mohammed Merah este mort.

UPDATE 12:46 BBC: Surse neconfirmate citate de AFP susţin că suspectul a murit şi că trei poliţişti au fost răniţi, dintre care unul destul de grav.

UPDATE 12:39 În casă s-au auzit 10-12 focuri de armă iar poliţiştii folosesc gaz lacrimogen pentru a-l imobiliza pe suspect, potrivit BBC.

UPDATE 12:31 Se pare că suspectul s-a blocat în baia apartamentului, informează BBC.

UPDATE 12:20 O sursă din poliţie a declarat pentru AFP că poliţiştii se află în apartamentul suspectului.

UPDATE 11:48 Trei explozii puternice s-au auzit lângă apartamentul unde se află suspectul crimelor, informează Reuters. 

UPDATE 9:22 Ministrul francez de Interne, Claude Géant, nu este sigur că presupusul autor al atacurilor de la Toulouse şi Montauban, baricadat în locuinţa sa, este „încă în viaţă”, joi dimineaţă, deoarece poliţia nu a avut „niciun contact” cu el pe parcursul nopţii, relatează AFP. Mohamed Mehra, care a intrat miercuri seara într-o „logică de ruptură”, a declarat că „vrea să moară cu arma în mână”, a declarat ministrul pentru postul de radio RTL.

 

Suspectul, Mohamed Merah, a revendicat în numele Al-Qaida, în timpul discuţiilor sale cu poliţia, cele trei atacuri care s-au soldat cu moartea a şapte persoane, în perioada 11 şi 19 martie, în regiunea Toulouse.

Cele trei detonări ar putea reprezenta semnalul unui atac al poliţiei, conform unui specialist.

De mai multe ori pe parcursul zilei, ministrul de Interne, Claude Gueant, a prezentat ideea unei posibile predări a suspectului.

Două surse apropiate anchetei au refuzat miercuri noapte să comenteze despre asalt. „El a spus că ar vrea să se predea, s-a răzgândit, creştem presiunea pentru ca el să se predea”, a declarat una dintre aceste surse.

În general, conform unui specialist, prima explozie este destinată distrugerii pereţilor despărţitori ai locuinţei în care se află suspectul, având loc cu două secunde înainte de explozii care asurzesc şi orbesc, făcându-l pe acesta să nu reacţioneze câteva momente.

Imediat după aceste explozii, un fascicul de lumină a fost sesizat pentru scurt timp pe faţada clădirii. Nici un schimb de focuri între Merah şi forţele de ordine nu a fost auzit în următoarele zece minute după explozii.