Atacul de la Kabul, povestit de un român care a luptat cu teroriştii. Cum s-a desfăşurat asaltul sângeros

Un fost militar care lucrează la compania care proteja cartierul atacat săptămâna trecută de talibani, la Kabul, a vorbit despre infernul trăit o noapte întreagă, cât a durat primul atac, și despre cum au intervenit forțele de securitate.

12 sept. 2019, 19:04
Atacul de la Kabul, povestit de un român care a luptat cu teroriştii. Cum s-a desfăşurat asaltul sângeros

A durat destul de mult schimbul de focuri, a durat mult pentru că era incertitudinea… nu se știa câți atacatori sunt, unde sunt, ce fac. Au avut un plan destul de bine pus la punct. Au incendiat o clădire, au despărțit practic campul în două. A fost un pic haos, dar în același timp în astfel de situații nici nu poți să te aștepți la altceva„, a declarat fostul militar, pentru Digi24.

Lupta s-a încheiat dimineața, atunci când ultimul taliban a fost ucis. Se închisese într-o cameră a complexului. Ar fi putut să se detoneze în momentul în care cineva intra în încăpere. Tereoristul se comporta ca o mașină de luptă. „Acel ultim taliban, la fel ca și alții, au fost toți dopati. Era rănit, probabil avea flash-uri, se mai trezea din când în când până în momentul în care a fost lichidat. Trebuie să fim sinceri și să ne dăm seama că oamenii aceia nu au venit așa… au căzut dintr-un avion și s-au trezit într-un loc și au început să tragă„, spune el.

„Aveau foarte multe grenade și au fost folosite. Unele dintre ele, mulțumim lui Dumnezeu, nu au explodat”, a mai povestit fostul militar, pentru sursa citată.

Peste 20 de morți și o sută de răniți este bilanțul atentatului de la Kabul. Numărul victimelor putea să fie însă și mai mare, dacă un român nu se lupta până la ultima suflare cu talibanii. „Motivul pentru care s-a oprit în locul respectiv a fost datorită băiatului care a acționat într-un mod mai mult decât profesionist și a dus mașina in față și probabil s-au concetrat toți pe mașina respectivă. A murit ca un erou și ca un luptător și a murit cu degetul pe trăgaci, așa cum ar trebui să facă oricare dintre ei„, a mai povestit fostul militar.