ATACUL din Londra: Unul dintre cei doi suspecţi în uciderea militarului Lee Rigby a fost externat

Michael Adebowale, unul dintre cei doi presupuşi autori ai asasinării unui militar britanic, rănit în timpul arestării sale, a părăsit spitalul, marţi, şi a fost plasat în arest preventiv şi interogat într-un comisariat londonez, a anunţat poliţia britanică, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
29 mai 2013, 07:20
ATACUL din Londra: Unul dintre cei doi suspecţi în uciderea militarului Lee Rigby a fost externat

„În această după-amiază, un bărbat în vârstă de 22 de ani, arestat la 22 mai fiind suspectat de uciderea lui Lee Rigby, a părăsit spitalul. El a fost plasat în arest preventiv într-o secţie de poliţie din sudul Londrei”, a declarat Scotland Yard într-un comunicat.

Scotland Yard a adăugat că el va trebui să răspundă şi pentru „tentativă de crimă împotriva unui ofiţer de poliţie”. Suspectul este acuzat că a îndreptat o armă de foc în direcţia patrulei de poliţie în momentul sosirii acesteia la locul crimei.

Aceasta este prima oportunitate oferită brigăzii antiteroriste de a-l audia pe Michael Adebowale, la şase zile de la comiterea faptelor.

 Al doilea presupus autor al crimei, Michael Adebolajo, în vârstă de 28 de ani, se afla în continuare în spital, marţi seara, după ce a fost rănit în timpul arestării. El a revendicat imediat faptele, într-o înregistrare video.

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, familia lui Adebolajo le-a transmis condoleanţe rudelor militarului ucis. Aceasta a „condamnat fără rezerve” crima şi şi-a exprimat „ruşinea profundă”.

„Nimic din ce am putea spune nu va anula evenimentele săptămânii trecute. Totuşi, ca familie, vrem să împărtăşim cu ceilalţi oroarea în faţa uciderii necugetate a lui Lee Rigby şi să ne exprimăm ruşinea profundă şi durerea” în faţa acestor fapte.

„Îi condamnăm fără rezerve pe toţi cei care se dedau unor acte de teroare şi respingem total argumentele care ar vrea ca religia şi politica să poată justifica acest gen de violenţă”, a afirmat familia creştină de origine nigeriană, cerând ca „autorii să fie aduşi în faţa justiţiei”.

În înregistrarea video realizată de un trecător la locul crimei, Michael Adebolajo, care s-a convertit la islam la sfârşitul adolescenţei, apare cu mâinile pline de sânge, ţinând în mână un satâr şi un cuţit de bucătărie. El afirmă că l-a ucis pe soldat pentru că „musulmanii sunt ucişi zilnic de militarii britanici”.

Pe această înregistrare poate fi văzut şi presupusul său complice, Michael Adebowale, înarmat cu un cuţit şi un pistol, mergând în apropiere de corpul neînsufleţit al victimei care zăcea în mijlocul străzii.

Potrivit presei britanice, serviciile secrete britanice dispuneau de informaţii despre cei doi suspecţi.

  Michael Adebolajo a fost arestat în 2010 pe coasta kenyană, nu departe de Somalia, unde operează insurgenţii islamişti shebab, afiliaţi Al-Qaida, apoi a fost predat de autorităţile kenyene agenţilor MI5, serviciile de informaţii britanice.

Cumnatul lui Michael Adebolajo a afirmat marţi seara că MI5 a încercat să îl recruteze pe tânăr la întoarcerea sa în Kenya. „I-au cerut să fie spion pentru ei, ceea ce el, evident, a refuzat”, a povestit James Thompson pentru postul de televiziune ITV. „El a fost hărţuit continuu, până la … evenimentele” de săptămâna trecută, a adăugat el.

Poliţia a anunţat marţi că a pus în libertate un bărbat în vârstă de 50 de ani pe care l-a reţinut luni pentru „complicitate la crimă”. Aceasta a fost a zecea arestare efectuată în cadrul anchetei privind uciderea militarului britanic la Londra.

Poliţia a afirmat, de asemenea, că patru dintre cele 13 persoane reţinute luni seara în cadrul unei manifestaţii antimusulmane în faţa birourilor premierului au fost inculpate.