Atacul terorist din Tunisia: Redeschiderea Muzeului Bardo, amânată din motive de securitate

Redeschiderea Muzeului Bardo din Tunis, scena unui atentat terorist comis săptămâna trecută, a fost amânată sine die din motive de securitate, a anunțat responsabila pentru comunicare a muzeului, Hanene Srarfi, potrivit AFP.

24 mart. 2015, 09:46
Atacul terorist din Tunisia: Redeschiderea Muzeului Bardo, amânată din motive de securitate

”Am fost surprinși în ultimul minut, dar din motive de securitate nu putem primi un număr mare de vizitatori, potrivit Ministerului de Interne”, a declarat Srarfi. Ea a confirmat, în schimb, desfășurarea unei ”ceremonii oficiale” în cursul după-amiezii la Muzeul Bardo, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Paznicii Muzeului Bardo erau „la cafea” în momentul atacului din Tunis

”Nu putem spune data când muzeul va fi redeschis. Miniștrii afacerilor interne și culturii au decis că în această după-amiază va avea loc un eveniment oficial pentru presă și personalități. Pentru public este încă închis”, a spus Hanene Srarfi.

La finalul săptămânii trecute, autoritățile tunisiene au confirmat redeschiderea Muzeului Bardo, unde 20 turiști străini și un polițist tunisian au fost uciși pe 18 martie, într-un atac revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Turiștii au fost atacați în timp ce părăseau autocarul care îi adusese la muzeu. Două ore mai târziu, forțele de securitate tunisiene au lansat o operațiune în care au eliminat doi atacatori.

Cei doi atacatori au fost identificați de autorități drept Jabeur Khachnaoui, un licean originar din regiunea Kasserine (centru-vest), și Yassine Laabidi, a cărui familie locuiește în zona metropolitană Tunis. Instruiți în folosirea armelor în Libia, potrivit guvernului tunisian, ei erau cunoscuți de poliție.

După atac a apărut o controversă referitoare la provocările pentru securitatea muzeului, care se află în aceeași incintă cu parlamentul tunisian, controversă care a dus la destituirea șefului poliției din Tunis și de la Muzeul Bardo de către premierul Habib Essid.

La ceremonia oficială de marți după-amiază va avea loc un concert al Orchestrei simfonice tunisiene și vor fi aduse omagii victimelor atacului.

Atacul de la Muzeul Bardo este cel mai grav de la revolta populară din primăvara lui 2011.