Atacuri ale rebelilor kurzi în Turcia. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa

Patru polițiști turci au fost uciși și unul a fost grav rănit luni într-o explozie produsă de o bombă amplasată pe un drum din orașul Silopi, cu populație majoritar kurdă, din sud-estul Turciei, un atac atribuit rebelilor kurzi.

10 aug. 2015, 11:10
Atacuri ale rebelilor kurzi în Turcia. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa

Atacul cu bombă a avut loc în orașul Silopi din provincia Sirnak, la frontiera cu Irakul și Siria, a anunțat agenția privată Dogan, la câteva ore după cele două atacuri comise la Istanbul — împotriva Consulatul SUA și unei secții de poliție — în care au fost ucise trei persoane, potrivit mass-media.

În același timp, un soldat turc a fost ucis în momentul în care militanți kurzi au deschis focul asupra unui elicopter militar în provincia Sirnak, a informat luni armata turcă într-un comunicat. Cel puțin alți șapte militari au fost răniți în atac, care s-a produs în momentul decolării elicopterului, au afirmat surse din cadrul serviciilor de securitate. Elicoptere Cobra ale armatei au ripostat bombardând regiunea.

Ankara a lansat pe 24 iulie un ‘război sincronizat împotriva terorii’ care vizează simultan PKK și luptătorii grupului jihadist Statul Islamic în Siria. Însă zecile de raiduri aeriene care au urmat s-au concentrat asupra gherilei kurde, doar trei dintre ele fiind raportate oficial până acum ca fiind îndreptate împotriva SI.

Citeşte şi Istanbulul, zguduit de două acte teroriste: 3 morţi. Consulatul SUA şi o secţie de Poliţie, ţintele atacurilor

Duminică, agenția de știri Anadolu a afirmat că aproximativ 390 de luptători ai PKK au fost uciși și alți 400 răniți în cele două săptămâni de raiduri ale aviației turce împotriva bazelor rebelilor din nordul Irakului. Cu toate acestea, informațiile nu au putut fi confirmate.

La rândul său, gherila kurdă a pus capăt acordului unilateral de încetare a focului datând din 2013 și și-a reluat atacurile împotriva forțelor turcești.