Atacuri cu bombă în Afganistan: Statul Islamic revendică atacurile și spune că 35 de talibani au murit sau au fost răniți

Statul Islamic a revendicat atacurile cu bombă din orașul Jalalabad din estul Afganistanului, a spus agenția de știri a grupului Amaaq, relatează Reuters.

19 sept. 2021, 22:16
Atacuri cu bombă în Afganistan: Statul Islamic revendică atacurile și spune că 35 de talibani au murit sau au fost răniți

Gruparea jihadistă Statul Islamic în Afganistan (SI-K) a revendicat atacuri comise sâmbătă şi duminică împotriva talibanilor în oraşul afgan Jalalabad, potrivit organului său de propagandă Amaq, citat de AFP.

Aceasta a afirmat în două comunicate că este autoarea a „trei atentate cu bombă distincte” care au vizat trei „vehicule ale talibanilor” sâmbătă la Jalalabad, iar apoi un alt „atac cu bombă” duminică împotriva „unui vehicul al talibanilor” în acest mare oraş din estul Afganistanului.

Jalalabad este capitala provinciei Nangarhar, principalul bastion al grupării Statul Islamic în Afganistan, rival al talibanilor, care a revendicat atacul sângeros în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane în aeroportul din Kabul la 26 august.

SUA recunoaşte că a ucis 10 civili inocenţi într-un atac cu dronă, la Kabul. Şapte dintre victime sunt copii
Acestea sunt primele atentate sângeroase comise după retragerea trupelor americane din ţară la 30 august, după 20 de ani de prezenţă militară.

Cele trei explozii de sâmbătă au ucis cel puţin două persoane şi au rănit altele 20, conform unui responsabil taliban, sub rezerva anonimatului. Un alt oficial al Departamentului Sănătăţii din Nangarhar a informat despre 3 morţi.

Cel puţin unul dintre atentate a vizat o maşină a poliţiei talibanilor. Duminică, un vehicul care transporta combatanţi talibani a fost ţinta altui atac, potrivit media locale.

Mai mulţi talibani au fost transportaţi la spital după explozia care s-a produs la o răscruce de drumuri, dintre care unul ducea spre Kabul, au relatat martori citaţi de presa locală.

Atacurile ilustrează situaţia precară a securităţii în ţară, unde noul regim să readucă pacea şi stabilitatea după mai mult de patru decenii de război, comentează AFP.

Citeşte şi:

Noi proteste de amploare în Franţa. Este al zecelea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva vaccinării şi a paşaportului sanitar