SUA recunoaşte că a ucis 10 civili inocenţi într-un atac cu dronă, la Kabul. Şapte dintre victime sunt copii

O anchetă a Comandamentului Central al SUA a constatat că un lucrător medical și nouă membri ai familiei sale, inclusiv șapte copii, au murit într-o lovitură aeriană efectuată în 29 august.

17 sept. 2021, 23:27
SUA recunoaşte că a ucis 10 civili inocenţi într-un atac cu dronă, la Kabul. Şapte dintre victime sunt copii

Cel mai mic dintre copiii ucişi, Sumaya, avea doar doi ani, scrie BBC. Lovitura aeriană a avut loc la câteva zile după un atac terorist la aeroportul din Kabul, pe fondul unui efort frenetic de evacuare din ţară, după revenirea bruscă a talibanilor la putere. A fost unul dintre actele finale ale armatei SUA în Afganistan, înainte de a pune capăt operațiunii sale militare de 20 de ani în această țară.

Serviciile de informații americane au urmărit mașina lucrătorului medical timp de opt ore, crezând că este legată de militanții IS-K – o filială locală a grupului Stat Islamic (IS), a declarat generalul Comandamentului Central al SUA, Kenneth McKenzie.

Citeşte şi Victime colaterale ale haosului de la Kabul. Un belgian a fost împuşcat de un soldat american pe aeroport

Ancheta a constatat că mașina bărbatului fusese văzută într-un complex asociat cu IS-K, iar mișcările sale erau aliniate cu alte informații despre planurile grupului terorist de atac asupra aeroportului din Kabul. La un moment dat, o dronă de supraveghere a văzut oameni încărcând ceea ce părea a fi un dispozitiv explozibil în portbagajul mașinii, dar s-a dovedit a fi fost doar containere cu apă.

Generalul McKenzie a descris lovitura aeriană drept o greșeală tragică.

Citeşte şi Situaţie halucinantă, Ucraina dezvăluie că i-a fost furat un avion cu care voia să-şi evacueze cetăţenii de la Kabul. Persoane necunoscute l-au deturnat spre Iran, cu alţi pasageri la bord