Atacuri cu rachete de croazieră în Odesa, în ajunul Învierii Domnului. Opt ucraineni, printre care şi un bebeluş, au fost uciși. UPDATE

Rusia a lansat sâmbătă după-amiază un atac cu rachete de croazieră Kalibr asupra orașului-port ucrainean Odesa. Infrastructura oraşului a fost grav avariată.

23 apr. 2022, 22:19

UPDATE 3:

 Opt persoane au fost ucise şi cel puţin alte 18 rănite în urma unor lovituri ruseşti sâmbătă asupra oraşului portuar Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ anunţat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP. „Opt persoane au murit în acest stadiu şi alte 18 sau 20 sunt rănite„, a afirmat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă la Kiev.

Potrivit preşedintelui ucrainean, „şapte rachete au vizat Odesa” dintre care una „a lovit un imobil de locuit„, iar „două au fost doborâte” de sistemul de apărare antiaerian.

UPDATE 2. Potrivit primarului de Odesa, Ghenadi Trukhanov, care a sosit la fața locului, toate serviciile acordă ajutorul necesar și se lucrează pentru eliminarea consecințelor atacului. „Toate acestea se întâmplă în timp ce Odesa pașnică se pregătea pentru Învierea lui Hristos. Cred în răzbunare și dreptate. Asta înseamnă – victoria Ucrainei asupra inumanilor” a spus Trukhanov.

UPDATE 1. Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Gherașcenko scrie pe Telegram că au fost confirmate șase decese, 18 răniți, inclusiv un copil de trei luni, în urma atacului rusesc cu rachete asupra orașului-port Odesa.

Autoritățile locale au transmis că armata Rusiei a lansat cel puțin șase rachete asupra Odesei. Un consilier al ministrului ucrainean de Interne, Anton Gerașcenko, a precizat că cel puțin una dintre cele șase rachete a trecut de sistemele antirachetă și a explodat, lovind clădiri rezidențiale, scrie The Guardian

Atacul s-a soldat cu cel puțin cinci morți și 18 răniți, a informat Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

Odesa: cinci ucraineni uciși și 18 răniți. Și sunt doar cei pe care am reușit să îi găsim (la acest moment). Cel mai probabil bilanțul va fi mult mai mare”, a scris Yermak într-o postare pe Telegram, precizând că „un bebeluș de trei luni” se numără printre victime.

Citeste si Un general al armatei ruse confirmă planurile lui Putin. Dictatorul de la Kremlin vrea controlul total al regiunii Donbas şi culoar până la Marea Neagră

Anterior, Comandamentul operaţional sud al forțelor aeriene ucrainene au anunțat că două rachete rusești au lovit o instalaţie militară și două clădiri rezidențiale din Odesa.

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe filmări cu rachetele care zboară deasupra orașului Odesa. Primăria a anunțat apoi atacul asupra infrastructurii orașului, fără să dea prea multe detalii.

Singurul scop al rachetelor rusești asupra Odesei este teroarea. Rusia trebuie desemnată ca stat sponsor al terorismului și tratată în consecință. Fără afaceri, fără contacte, fără proiecte culturale. Avem nevoie de un zid între civilizație și barbari care lovesc orașele pașnice cu rachete”, a spus Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Citeste si O publicaţie de propagandă a Kremlinului a publicat din greşeală bilanţul victimelor ruseşti în războiul din Ucraina

În etapa a doua a intervenţiei sale în Ucraina, care a fost declanşată săptămâna aceasta, armata rusă intenţionează să stabilească un control complet asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei şi să asigure un coridor de legătură cu Crimeea.