Atacuri teroriste în cascadă, a fost carnagiu

Cel puţin 34 de morţi şi zeci de răniţi în urma a două atacuri teroriste comise în Afganistan, anunţă agenţiile de presă.

29 nov. 2020, 16:02

Atacuri teroriste. Cel puţin 34 de persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în urma a două atacuri teroriste comise duminică în Afganistan, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de agenţia Associated Press.

Primul atac terorist a vizat o bază militară din provincia Ghazni, situată în estul Afganistanului. Au fost ucişi 31 de militari, iar alţi 24 au fost răniţi în atentat.

Atacuri teroriste. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Tareq Arian, kamikazele ”a folosit o maşină plină de explozivi”, în districtul Deh Yek, către ora locală 7.30 (5.00, ora României).

Marea Britanie ridică nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă. Decizia MI5 după atacurile din Viena

Un membru al Consiliului provincial din Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri, a numărat 26 de victime şi 16 răniţi, precizând că ţinta era o bază a armatei afgane.

Un alt atac a avut loc în sudul Afganistanului, unde a fost vizat un convoi al guvenatorului provinciei Zubal. Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar alte 21 au fost rănite în acest atac. Guvernatorul provinciei Zubal, Attajan Haqbayat, a fost rănit uşor în atentat.

Cele două atacuri sinucigaşe nu au fost revendicate, dar intervin în contextul reluării operaţiunilor insurgenţilor talibani. În Afganistan sunt active şi organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, însă provincia Ghazni este teatrul unor confruntări armate neîncetate între forţele de ordine şi talibani.

Insurgenţii nu mai atacă forţe americane, în cadrul Acordului americano-taliban de la Doha, încheiat în februarie, însă şi-au intensificat violenţele vizând forţele afgane.

Ei le atacă zilnic în întreaga ţară, în pofida unor negocieri de pace între cele două tabere, în curs, la Doha.

Aceste negocieri au început la 12 septembrie, însă avansează foarte încet, din cauza unor neînţelegerii cu privire la regulile discuţiei. Cele două părţi nu s-au pus de acord nici asupra unui acord de încetare a focului.

ATENTAT LA BAMIYAN

Violenţele îi vizează, de asemenea, pe civili. Marţi, cel puţin 14 civili au fost ucişi în centrul Afganistanului, după ce două bombe au explodat la Bamiyan, un oraş cunoscut după distrugerea unor statui ale lui Budha de către talibani, considerat unul dintre cele mai puţin periculoase din ţară.

Aceste explozii nu au fost revendicate. În ultimele şase luni, talibanii au comis 53 de atacuri sinucigaşe şi 1.2500 de atentate, soldate cu 1.210 morţi şi 2.500 de răniţi în rândul civililor, a anuţat săptămâna trecută Ministerul afgan de Interne.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat, la rândul ei, atacuri sângeroase la Kabul, în ultimele săptămâni, dintre care două au vizat centre de educaţie, dar şi tiruri de rachetă, soldate cu peste 50 de morţi în rândul civililor.

Trupele americane continuă, în paralel, să plece din această ţară.

Washingtonul s-a angajat să retragă toate trupele din Afganistan până la jumătatea lui 2021, în schimbul unor garanţii în domeniul securităţii din partea talibanilor, potrivit acordului pe care l-au semnat.

În urma semnării acestui text, susţinerea aeriană acordată de către forţele americane forţelor afgane a scăzut în mod drastic.

Secretarul de Stat american Milke Pompeo s-a întâlnit cu Guvernul afgan şi cu talibanii – separat – la Doha, săptămâna trecută şi a îndemnat la reducere semnificativă a violenţelor şi laoaccelerare a negocieirlor.


loading...