Atacurile armate, rare în Japonia. Când a fost împuşcat ultima dată un premier nipon

Ultima oară când un premier în funcţie sau un fost premier japonez a fost împuşcat mortal a fost în urmă cu 90 de ani. Cu toate acestea, actele de violenţă comise cu arme de foc sunt extrem de rare în Japonia, unde deţinerea de arme este controlată prin măsuri stricte.

08 iul. 2022, 22:19
Atacurile armate, rare în Japonia. Când a fost împuşcat ultima dată un premier nipon

Asasinarea fostului lider japonez Shinzo Abe se numără printre atacurile armate care au şocat întreaga lume. Fostul şef al Guvernului de la Toyko a fost împuşcat, vineri, în timp ce făcea campanie în favoarea Partidului Liberal Democrat de guvernământ, în oraşul Nara, situat la est de Osaka. Shinzo Abe susţinea un discurs în fața unei gări înaintea alegerilor pentru Camera Superioară din acest weekend. Politicianul a fost transportat în stare critică la un spital local.

„A fost șocant, nu m-am gândit niciodată că o astfel de catastrofă se va întâmpla într-un oraș rural”, a spus Yuki Ito, 42 de ani, care făcea cumpărături la o farmacie din apropiere când Abe a fost împușcat.

„S-a întâmplat într-un loc lângă birouri, bănci și centre comerciale și este foarte sigur. M-am speriat când am aflat că a fost un atac cu armă”.

Citeşte şi: A murit Shinzo Abe. Fostul premier al Japoniei a fost împuşcat vineri dimineaţă

Împuşcăturile în Japonia sunt neobişnuite. În 2021 au fost înregistrate zece astfel de incidente, în urma cărora o persoană a murit, iar alte patru au fost rănite, conform datelor Agenției Naționale pentru Politici. Pentru civili, obținerea armelor – în principal puști pentru sport sau vânătoare  – implică un proces intens de licențiere și verificare a antecedentelor. Poliția este de obicei înarmată cu pistoale, potrivit Ziare.com.

Citeşte şi: Asasinul lui Shinzo Abe se pregătea să-i arunce în aer casa fostului premier

Cine este suspectul care l-a împuşcat pe Shinzo Abe

Potrivit presei japoneze, individul care l-a împuşcat pe Shinzo Abe a fost identificat drept Tetsuya Yamagami. Bărbatul de 41 de ani a fost imediat prins de Poliția de Securitate a guvernului, care este însărcinată cu protejarea politicienilor și oficialilor de rang înalt. În calitate de fost premier, Abe avea o echipă de securitate. Rapoartele de la televiziune au arătat ceea ce păreau a fi două țevi lungi înfășurate împreună cu bandă neagră, despre care se crede că ar fi o armă grosieră asamblată.

Numărul total estimat de arme deținute de civili în Japonia a fost de 310.400 în 2019, sau 0,25 la 100 de persoane, cel mai scăzut nivel dintre țările G-7, potrivit GunPolicy.org. Asta în comparație cu 393 de milioane de arme, sau 120 la 100 de oameni, în SUA și 3,2 milioane, sau 5 la 100 de oameni, în Marea Britanie.

În 1932, prim-ministrul Tsuyoshi Inukai a fost ucis de personal al Marinei care complota să provoace un război cu SUA (au vrut inițial să-l omoare pe Charlie Chaplin, care vizita Japonia la acea vreme). Ultima dată când un politician japonez a fost împușcat și ucis a fost în 2007, când primarul orașului Nagasaki a fost atacat în fața unei stații.

Bunicul matern al lui Abe și fostul prim-ministru Nobusuke Kishi au fost, de asemenea, ținta unei tentative de asasinat. În 1960, Kishi a fost atacat și înjunghiat în ultimele sale zile în funcție de un bărbat afiliat unor grupuri de dreapta. A supraviețuit.