Atelierul Auto al Regelui Mihai, deschis pentru prima dată românilor, după 74 de ani. Cum arată jeep-ul Maiestății Sale

Atelierul Auto al Regelui Mihai, care include jeep-uri, unelte și alte piese originale, va fi deschis pentru prima dată în România după 74 de ani.

21 iul. 2021, 18:21

Atelierul Auto al Regelui Mihai va fi expus în România, pentru prima dată în 74 de ani la Domeniul Regal Săvârșin, în corpul de clădire original, din anii 1940, alături de Parcul Regal, Muzeul Automobilului, Magazinul de suveniruri și Satul Regal.

Românii vor putea vizita Domeniul Regal Săvârșin în perioada iulie-septembrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, între ora 9.00 și ora 18.00.

Atelierul Auto a fost amenajat în 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal, care acum este Muzeu al Automobilului.

Vreme de 20 de ani, între 1956 -1976, Atelierul Auto al Maiestății Sale a funcționat la Versoix, în Elveția, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai și Regina Ana au închiriat-o în timpul șederii lor în Elveția. Villa Fantasia nu dispunea de un spațiu adecvat pentru a atelier, așa că Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-l ajuta pe Regele Mihai să-și organizeze colecția de mașini și piese specifice.

Atelierul Auto al Regelui Mihai. Regina Ana a construit o magazie pentru a adăposti colecția Maiestății Sale.

Din 1976 până în 2004, atelierul a putut fi vizitat la Villa Serena din Versoix, proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani.

După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile și întregul atelier au revenit la Săvârșin. Uneltele și piesele originale au fost păstrate în aceeași poziție în care au stat în diversele locații din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai.

Clădirea originală a atelierului de la Săvârșin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, țiglă din secolul al XIX-lea, fier și cupru) în luna iunie 2021, de către Fundația Colecția Familiei Regale a României. Angajații fundației au reconstituit atelierul în luna iulie 2021, iar în ziua de 24 iulie 2021, întregul ansamblu va fi inaugurat de Majestatea Sa Margareta și de ASR Principele Radu.