ATENTAT ANKARA: Premierul turc acuză miliţiile kurde siriene de atacul terorist. Aceasta dă vina pe Statul Islamic

Nouă persoane au fost arestate după atentatul de miercuri seară de la Ankara, a anunțat joi premierul Ahmet Davutoglu, care a atribuit atacul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și miliției kurde siriene YPG, potrivit agențiilor France Presse și Reuters.

18 feb. 2016, 09:44
ATENTAT ANKARA: Premierul turc acuză miliţiile kurde siriene de atacul terorist. Aceasta dă vina pe Statul Islamic

„În lumina informațiilor pe care le-am obținut, a fost identificat în mod clar că acest atac a fost comis de membri ai unor organizații teroriste din interiorul Turciei, împreună cu un membru al YPG care a intrat din Siria”, a declarat șeful guvernului turc, într-o intervenție în direct la posturile de televiziune, transmite Agerpres.

Citeşte şi: Atentatul de la Ankara soldat cu 28 de morţi ar fi fost comis de un sirian intrat în ţară printre REFUGIAŢI

Potrivit lui Davutoglu, atentatul a arătat că YPG este o organizație teroristă, iar Turcia se așteaptă la cooperare din partea aliaților săi împotriva grupării kurde siriene.

Din cele 28 de persoane ucise în atentatul de la Ankara, 26 erau militari, a mai indicat premierul turc.

Miliţia kurdă siriană neagă însă că s-ar fi aflat în spatele atentatului şi dă vină pe gruparea teroristă Statul Islamic.  

„Noi dezmințim orice implicare în acest atac (…) și aceste acuzații sunt clar legate de tentativa de a interveni în Siria”, a declarat pentru agenția franceză de presă Saleh Muslim, în contextul în care Turcia s-a arătat favorabilă unei intervenții terestre în Siria, dar în comun cu aliații săi.

„Noi nu am auzit niciodată vorbindu-se de vreun Salih Necar”, a adăugat el, referindu-se la „refugiatul sirian” căruia Ankara îi atribuie responsabilitatea comiterii atacului din ajun.

Citeşte şi: Explozie puternică în sud-estul Turciei, la o zi după atenatul din Ankara. Mai multe victime

 

De sâmbătă, artileria turcă bombardează zilnic poziții ale luptătorilor din YPG, care au profitat de ofensiva forțelor regimului de la Damasc în provincia Alep (nord), cu sprijinul aviației ruse, preluând controlul asupra unor noi puncte din apropierea frontierei cu Turcia.