ATENTAT CHARLIE HEBDO. Vizită-surpriză a preşedintelui Franței la Marea Moschee din Paris

Președintele francez Francois Hollande a efectuat duminică o vizită-surpriză la Marea Moschee din Paris, în contextul ceremoniilor dedicate memoriei victimelor atentatelor jihadiste din noiembrie și ianuarie în Piața Republicii, relatează AFP și Info Europe 1, citând Palatul Elysee.

10 ian. 2016, 12:38
ATENTAT CHARLIE HEBDO. Vizită-surpriză a preşedintelui Franței la Marea Moschee din Paris

Șeful statului a venit să bea un „ceai al fraternității” la Marea Moschee din Paris în cadrul manifestației porților deschise lansate în moschei.

Vizita are loc în timp ce sute de moschei din Franța și-au deschis porțile publicului sâmbătă și duminică. Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, a fost invitat sâmbătă, de asemenea, să bea „ceaiul fraternității” la Saint-Ouen-l’Aumoine, în Val d’Oise, o suburbie pariziană.

Această inițiativă a Consiliului francez al cultului musulman (CFCM) are scopul să spargă „aceste clișee de legături cu violența și terorismul” a moscheilor, potrivit unui comunicat al acestuia.

Primit de rectorul moscheii, Dalil Boubakeur, și președintele CFCM, Anouar Kbibech, șeful statului — însoțit de ministrul de interne — a avut o întrevedere de jumătate de oră cu aceștia despre „sensul pe care organizatorii au vrut să-l dea acestor zile ale porților deschise”.

Un „ceai al fraternității” pentru a apăra un islam al „concordiei” este organizat de CFCM în toată Franța în acest sfârșit de săptămână în numeroase lăcașuri de cult musulmane, la împlinirea unui an de la atacurile jihadiste din ianuarie 2015 împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, a unei polițiste și unui magazin evreiesc și la mai puțin de două luni după atentatele din 13 noiembrie împotriva Stade de France, a sălii de spectacole Bataclan și a mai multor cafenele pariziene, atentate soldate cu 130 de morți și peste 300 de răniți.