Atentat SINUCIGAŞ în faţa unei moschei din Pakistan. Cel puţin 16 morţi

Un kamikaze și-a detonat vineri încărcătura explozivă în fața unei moschei dintr-o zonă tribală din nord-vestul Pakistanului, ucigând cel puțin 16 persoane, au anunțat oficiali locali.

RomaniaTV.net
16 sept. 2016, 13:52
Atentat SINUCIGAŞ în faţa unei moschei din Pakistan. Cel puţin 16 morţi

Atentatul a avut loc în Butmana, în districtul tribal Mohmand, o zonă de frontieră cu Afganistanul, unde armata pakistaneză luptă împotriva talibanilor.

Atacatorul sinucigaș a lovit în momentul când avea loc rugăciunea săptămânală, ‘ucigând cel puțin 16 enoriași și rănind alți 35’, potrivit unui înalt responsabil al autorităților tribale. ‘Această zonă este îndepărtată și izolată, iar pentru moment nu am primit mai multe informații’, a spus el.

Un alt responsabil guvernamental local a confirmat faptele.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, însă talibanii pakistanezi iau în mod regulat drept țintă obiective mai puțin protejate, cum sunt tribunalele, școlile sau locuri de cult.

Armata a lansat la mijlocul lui 2014 o ofensivă menită să eradicheze multitudinea de grupări islamiste armate ce operează în zonele tribale, alimentând o insurecție ce a costat viața a mii de civili din 2014 și până azi.

Operațiunea militară a fost intensificată după asaltul de la sfârșitul lui 2014, întreprins de un comando taliban asupra unei școli administrate de armată în Peshawar, cel mai sângeros atentat din istoria Pakistanului, soldat cu cel puțin 150 de morți.

De atunci, securitatea s-a ameliorat în Pakistan. Atentatele, mai puțin frecvente, rămân totuși unele sângeroase: un atentat-sinucigaș ce viza creștini s-a soldat cu 75 de morți în săptămâna Paștelui în Lahore (centru), iar un altul, care viza avocați, s-a soldat cu 73 de morți în data de 8 august în Quetta, sud-vest.