Atentat sinucigaş la Kabul, soldat cu cel puţin şase civili ucişi

Explozia s-a produs în faţa unui centru de afaceri, nu departe de sediul Ministerului de Externe, a relatat un corespondent AFP.

27 mart. 2023, 15:01
Atentat sinucigaş la Kabul, soldat cu cel puţin şase civili ucişi

Cel puţin şase civili au fost ucişi în capitala afgană într-un atentat sinucigaş comis în apropiere de sediul Ministerului de Externe din Kabul, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Abdul Nafy Takor, citat de AFP.

Atacatorul a fost luat la ţintă de forţele afgane, dar explozibilele pe care le transporta „au explodat, ucigând şase civili şi rănind alţii”, a indicat pe Twitter purtătorul de cuvânt citat.

Explozia s-a produs în faţa unui centru de afaceri, nu departe de sediul Ministerului de Externe, a relatat un corespondent AFP.

Acesta este primul atentat de la începutul Ramadanului săptămâna trecută în Afganistan. Anul trecut, mai multe atentate fuseseră comise în ţară în timpul acestei luni sacre pentru musulmani.

Este a doua oară în mai puţin de trei luni când un atentat este comis în apropierea Ministerului afgan de Externe.

Atentat terorist. Bomba a fost detonată de un motociclist sinucigaş
În 11 ianuarie, un atentat sinucigaş comis în faţa intrării acestui minister, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, făcuse 10 morţi şi 53 de răniţi, potrivit Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA).

Un martor a relatat că a văzut un bărbat înarmat cu un Kalaşnikov pe urmă şi având un rucsac care a explodat.

Violenţa în Afganistan s-a diminuat considerabil după revenirea la putere a talibanilor în august 2021, dar situaţia s-a deteriorat începând de anul trecut, Statul Islamic revendicând mai multe atacuri sângeroase.

La 12 decembrie, cinci cetăţeni chinezi au fost răniţi în atacul comis de bărbaţi înarmaţi la un hotel din capitala afgană, unde se cazaseră oameni de afaceri chinezi.

Atentat sângeros. Sinucigaşul-kamikaze a lăsat un bilet de adio în care critică noul cod penal
Acest raid a fost revendicat de Statul Islamic, la fel ca şi atacul împotriva Ambasadei Pakistanului la Kabul în decembrie. Islamabadul denunţase atunci o „tentativă de asasinat” împotriva ambasadorului său.

În septembrie, doi angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Kabul şi patru afgani fuseseră ucişi în împrejurimile clădirii într-un atentat sinucigaş de gruparea jihadistă.