Poliţia a identificat trei suspecţi în cazul atacului de la Charlie Hebdo. Unul dintre ei s-a predat FOTO

Trei suspecţi în atentatul terorist împotriva redacţiei Charlie Hebdo, în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane, între care şi directorul publicaţiei aflat pe lista celor căutaţi de Al-Qaida, au fost identificaţi de poliţiştii francezi. Doi dintre suspecţi sunt fraţi de naţionalitate franceză, cu origini algeriene, scrie presa franceză. Al treilea suspect este un tânăr de 18 ani, elev în an terminal într-un liceu din Reims.

07 ian. 2015, 20:31

UPDATE 6.00: Unul dintre suspecţii de comiterea atacului împotriva Charlie Hebdo s-a predat poliţiei

Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei, au anunţat surse concordante, citate de AFP.

Tânărul susţine, însă, că este nevinovat şi că era la liceul, la ore, în timpul asaltului asupra redacţiei saptamanatului de satiră Charlie Hebdo.

Ceilalţi doi suspecţi, doi fraţi de naţionalitate franceză născuţi la Paris, Said Kouachi, în vârstă de 34 de ani, şi Chérif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt în continuare căutaţi de poliţie.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, şapte reţineri au fost efectuate în cursul nopţii în anturajul celor doi suspecţi căutaţi după comiterea atacului împotriva biroului din Paris al publicaţiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi.

Le Point scrie că doi dintre suspecţi sunt doi bărbaţi de origine franco-algeriană, unul de 32 de ani, iar celălalt de 34 de ani. Cei doi sunt din Pantin, o suburbie din nord-estul Parisului. Presa franceză mai scrie că cei doi bărbaţi sunt fraţi, născuţi în al 10-lea arondisment din Paris, iar în vară se întorseseră din Siria. 

Cei doi bărbaţi – fraţi se numesc Saïd, născut în 1980 la Paris, şi Chérif K., născut în 1982, tot în Paris. Despre Cherif presa franceză scrie că era în atenţia poliţiei din Hexagon după ce fusese judecat în 2005 fiind acuza că făcea parte dintr-o filieră jihadistă în Irak, supranumită „filiera irakiană din al 19-lea arondisment din Paris”. a fost condamnat la 3 ani de închisoare, din care 18 luni cu suspendare. 

Al treilea suspect, care s-a predat poliţiei, este un tânăr de 18 ani, elev în ultimul an la Liceul Charleville-Mézieres, din cadrul Academiei din Reims, pe numele Hamyd M. Deocamdată naţionalitatea celui de-al treilea suspect nu este cunoscută. Mai multe percheziţii au loc în Reims, unde au fost trimise echipe ale forţelor speciale RAID. 

Şi publicaţia „Le Monde” şi Reuters au confirmat informaţia că cei trei suspecţi au fost identificaţi.

UPDATE 12.19 Mai multe percheziţii au loc în Reims, Strasbourg şi în mai multe oraşe de lângă Paris, potrivit metronews.fr. 

„Brigada de căutare şi intervenţie avea informaţii potrivit cărora unul dintre atacatori s-ar putea ascunde într-un apartament din Gennevilliers (Hauts-de-Seine), potrivit unei surse din poliţie citată de AFP. Politiştii au descins la ora 16.00 în apartamentul respectiv, dar nu au găsit nimic. 

Trei indivizi au intrat miercuri în sediul săptămânalului de caricatură Charlie Hebdo unde au ucis 12 persoane, între care 8 jurnalişti. Alte persoane aflat în clădire au fost rănite, între care patru sunt în stare gravă. Atacatorii au reuşit apoi să fugă, nu înainte de a striga „Profetul a fost răzbunat”. Ca urmare a atentatului de miercuri din Paris, gradul de alerta a fost ridicat la cel mai înalt nivel pe teritoriul Franţei.

Politiştii au descins miercuri după-amiază şi în Pantin (Seine-Saint Denis), dar nici aici nu au găsit nimic. Primarul din Pantin, Bertrand Kern, le-a declarat jurnalistilor francezi că apartamentul părea nelocuit de multă vreme. 

În jurul orei 23,00 politiştii au ajuns şi la Reims.

Citeşte şi ATENTAT TERORIST la PARIS. Mărturii zguduitoare: BĂLŢI de SÂNGE, trupuri la pământ, RĂNIŢI GALERIE FOTO VIDEO

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat miercuri, ca urmare a atacul terorist produs la sediul săptămânalului Charlie Hebdo în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane, între care 8 jurnalişti, şi alte 11 persoane au fost rănite, că joi, 8 ianuarie, va fi declarată zi de doliu naţional. 

Francois Hollande a anunţat că joi, la ora 12.00, drapelul Franţei va fi coborât în bernă şi va rămâne arborat în bernă timp de trei zile. De asemenea, la prânz va fi ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Paris.

Citeşte şi TEROARE la PARIS: Cele mai SÂNGEROASE ATENTATE din Franţa din ultimele decenii

„Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic nu ne poate diviza”, a declarat preşedintele Franţei. 

Caricaturişti talentaţi, cronicari curajoşi şi-au pierdut viaţa (…) Au marcat generaţii de francezi„, a mai spus preşedintele.

Citeşte şi Luptător Statul Islamic: ATACUL TERORIST din Franţa, o RĂZBUNARE pentru insultele la adresa Islamului

Preşedintele Hollande a adus un omagiu şi celor doi poliţişti ucişi în atentatul în care şi-au pierdut viaţa 11 bărbaţi şi o femeie.

Citeşte şi Atentat TERORIST la Paris. Cele mai ŞOCANTE caricaturi apărute în Charlie Hebdo GALERIE FOTO