ATENTATE Arabia Saudită. Patru agenţi de securitate au murit în urma exploziei de la Medina

Patru agenți de securitate au fost uciși și alți cinci răniți într-un atentat sinucigaș luni lângă Moscheea Profetului din Medina, al doilea loc sfânt al islamului, a anunțat Ministerul saudit de Interne. Pe lângă explozia de la Medina, au avut loc atentate şi la Qatif şi Jeddah, luni, în ultima zi a lunii sfinte a musulmanilor, Ramadanul, și la începutul festivalului Eid al-Fitra.

RomaniaTV.net
05 iul. 2016, 05:58
ATENTATE Arabia Saudită. Patru agenţi de securitate au murit în urma exploziei de la Medina

„Forțele de securitate au suspectat un bărbat care se îndrepta spre Al-Masjid al-Nabawi (Moscheea Profetului), în timp ce traversa locul de parcare pentru vizitatori. În timp ce au încercat să-l aresteze, el și-a activat centura explozivă, provocându-i moartea. Patru agenți de securitate au fost uciși… și alți cinci răniți”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Această ultimă explozie a avut loc după altele produse de asemenea luni la Qatif și Jeddah în Arabia Saudită.

Cu puțin timp înainte, două explozii au zguduit orașul Qatif din estul Arabiei Saudite, unde locuiesc numeroși șiiți.

Potrivit unui martor ocular, o explozie a distrus o parcare de mașini lângă o moschee, fiind urmată de o altă explozie cu puțin timp înainte de ora locală 19.00. Se presupune că fragmentele de trup uman descoperite la locul exploziei aparțin atacatorului sinucigaș.

Orașul Qatif este situat în provincia ash-Sharqiyyah (însemnând Provincia Estică) a Arabiei Saudite.

Atacurile, care au ucis cel puțin patru agenți de securitate, nu au fost revendicate imediat, dar modul de operare este similar cu al grupării jihadise Stat Islamic (SI), care a revendicat mai multe atentate sinucigașe mortale în Arabia Saudită de peste un an.

Printre altele, luni dimineață forțele de securitate saudite au anunțat că au reușit să preîntâmpine noaptea un atac terorist în apropierea consulatului general al SUA din Jeddah. Un bărbat ce avea asupra sa o încărcătură explozivă intenționa să se apropie cât mai mult de consulat, însă a fost observat la timp de pază. După ce forțele de securitate l-au înconjurat, el a reușit să activeze încărcătura cu explozibili.