Atentate în Spania: Autoturismul teroriştilor din Cambrils a fost văzut în Franţa

Autoturismul Audi A3 de culoare neagră, utilizat de jihadiști în atentatul din Cambrils, stațiune balneară situată la 120 km sud-vest de Barcelona (în Spania), a trecut prin Franța.

21 aug. 2017, 05:36
Atentate în Spania: Autoturismul teroriştilor din Cambrils a fost văzut în Franţa

Vehiculul a fost înregistrat de o cameră radar pentru exces de viteză în regiunea pariziană cu aproximativ o săptămână înainte de atacurile de la Barcelona și Cambrils (14 morți și 126 răniți în total), a relatat duminică publicația franceză Le Parisien.Dar, potrivit unor surse concordante, nicio legătură operațională cu Franța nu a apărut în aceasta etapă a investigațiilor. Ar putea fi vorba despre un simplu tranzit pe un traseu mai lung.

Aceste informații au apărut în cadrul cooperării polițienești și judiciare lansate la nivel european pentru a identifica eventuali complici și a înțelege cum o celulă compusă din 12 persoane a putut să se constituie fără să trezească suspiciuni în Catalonia.

Joia trecută, cu puțin timp după ora locală 17:00, o camionetă închiriată a intrat în plin într-o mulțime de pietoni pe bulevardul Las Ramblas, principala arteră turistică din Barcelona. În cursul nopții de joi spre vineri, un Audi A 3 a intrat în pietoni pe faleza din Cambrils, o stațiune balneară, înainte să lovească o mașină a poliției. În riposta lor, „Mossos d’Esquadra” — poliția catalană a ucis cinci tineri teroriști.

Parchetul antiterorist din Paris a declanșat o anchetă în cazul celor două atacuri, efectuate de același grup, în care 30 de francezi au fost răniți.

Citeşte şi ATENTAT Spania. Celula teroristă pregătea mai multe atentate. Poliţiştii au găsit 120 de butelii cu butan într-o locuinţă

Le Journal du Dimanche (JDD) relevă în ultima sa ediție că un număr de telefon francez i-a intrigat pe anchetatori. Găsit în agenda telefonică a unuia dintre suspecți, acesta a fost comunicat poliției franceze. Dar, în acest stadiu, nicio complicitate posibilă nu a putut fi scoasa la lumină.

După atacul dublu joi în Spania, serviciile franceze nu au lansat nicio operațiune polițienească pe teritoriul național. În schimb, numeroase verificări tehnice ar fi fost deja efectuate pentru a se afla dacă membrii comandoului catalan au avut legături sau „relații de conspirație” în Franța. Dar, „nimic nu duce spre noi în acest stadiu”, a indicat o sursă pentru JDD duminică.


loading...