Atentate Bruxelles: A fost prins un alt terorist. Procurorul general susţine că nu este Najim Laachraoui

Najim Laachraoui, cel de-al treilea suspect al atentatelor din Bruxelles, a fost prins miercuri, în cartierul Anderlecht din capitala Belgiei. Procuratura nu confirmă că ar fi teroristul care apare în imaginile de la aeroport. 

23 mart. 2016, 09:52
Atentate Bruxelles: A fost prins un alt terorist. Procurorul general susţine că nu este Najim Laachraoui

UPDATE: Procurorul general al Belgiei a confirmat, miercuri, că al treilea suspect căutat după atentatele de marţi de la Bruxelles nu este Najim Laachroui, aşa cum a speculat presa. 

Procuratura din Bruxelles a anunţat miercuri numele teroristului care s-a detonat în staţia de metrou Maelbeek, ucigând 20 de persoane şi rănind alte 124, acesta fiind Khalid el Bakraoui, transmite Reuters.

Procurorul general al Belgiei a confirmat, miercuri, că al treilea suspect căutat după atentatele de marţi de la Bruxelles nu a fost identificat şi capturat. Oficialul a infirmat astfel informaţia lansată de presa belgiană că suspectul ar fi Najim Laachroui, căutat şi pentru implicarea în atentatele de la aeroportul din Bruxelles. 

Singurul terorist identificat dintre cei trei care apar în fotografia difuzată marţi de către poliţia belgiana este cel din mijloc, cel care de  altfel s-a şi detonat, a mai afirmat oficialul belgian.  Numele său este Khalid El Bakraoui, iar fratele său s-a aruncat şi el in aer, în atacul de la staţia de metrou din Bruxelles.

Presa belgiană a lansat informaţia că un suspect ar fi fost capturat miercuri dimineaţă de către forţele de intervenţie din Bruxelles şi că ar fi vorba de teroristul Najim Laachroui. Acesta a fost identificat, în urmă cu câteva zile,  de către autorităţile franceze şi dat în urmărire pentru implicarea sa în atentatele din noiembrie 2015, de la Paris, în care au murit 130 de oameni.

 

UPDATE: Presa belgiană susţine că suspectul capturat miercuri dimineaţă de către forţele de intervenţie din Bruxelles nu este teroristul Najim Laachroui, care a fost surprins pe camerele de supraveghere din aeroportul Zaventem, unde 11 persoane au fost ucise şi alte 81 au fost rănite după ce două bombe au explodat simultan în terminalul de plecări, transmite Reuters. 

Cel de-al treilea terorist implicat în atentatele din Belgia, de pe aeroportul Zaventen, a fost arestat miercuri dimineaţa, de către serviciile de securitate DSU, informează presa belgiană.

Este vorba despre teroristul Najim Laachraoui, care a fost prins în Aderlecht. El este bănuit că a participat la atentatele de la Bruxelles, de marţi, dar Parchetul federal nu a confirmat, deocamdată, această informaţie.

În schimb, ADN-ul său a fost găsit pe „materialul exploziv folosit pentru atacurile” care s-au soldat cu 130 de morţi, la Paris, în data de 13 noiembrie 2015.

Citeşte şi ATENTATE BELGIA. Explozibilul folosit de terorişti este extrem de puternic şi diferit de cel folosit în Paris

Teroristul plecase în Siria în februarie, 2013 şi era căutat din data de 4 decembrie. El trecuse de controalele de securitate sub o identitate falsă – „Soufiane Kayal” – la începutul lunii septembrie, la frontiera austro-ungară, însoţit şi de Salah Abdeslam şi Mohamed Belkaid – un algerian de 35 de ani care a fost ucis de poliţie, în atentatele din Franţa, la Forest, potrivit  dhnet.be.

Citeşte şi Atentate la Bruxelles: Germania solicită o partajare europeană a INFORMAŢIILOR mai eficientă

Najim Laachraoui s-a născut la 18 mai 1991, în Schaerbeek, Belgia. Comuna în care locuia îl radiase de la domiciliul său în februarie 2015, după ce plecase în Siria. Laachraoui a făcut parte dintre primele grupuri din Bruxelles care au intrat în rândul jihadiştilor sirieni. Mişcarea jihadistă a debutat în decembrie 2012.

„Abou Idriss” – numele său de război – a apărut şi în procesul unei filiere siriene dih Bruxelles al cărei proces se află în stadiul de verdict, acesta urmând să fie pronunţat la începutul lunii mai. În acest proces, procurorul a cerut pentru el o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru că a cooptat mai mulţi adepţi înm rândul organizaţiei jihadiste.