Atentate la Bruxelles: Serviciile secrete belgiene AU ŞTIUT că aeroportul va fi vizat de un atac terorist

Serviciile de securitate belgiene și din alte țări occidentale au avut informații exacte în avans privind atacurile teroriste din Belgia de marți, care ar fi fost plănuite la Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează Haaretz, fără a-și preciza sursele.

RomaniaTV.net
24 mart. 2016, 13:56
Atentate la Bruxelles: Serviciile secrete belgiene AU ŞTIUT că aeroportul va fi vizat de un atac terorist

Serviciile de securitate știau, cu un mare grad de certitudine, că se plănuiseră atacuri în viitorul foarte apropiat pe aeroport și, din câte se pare, și la metrou, potrivit variantei în engleză a site-ului Haaretz.

În ciuda informațiilor primite în avans, gradul de pregătire pentru amenințări de securitate la Bruxelles, unde se află majoritatea agențiilor UE, a fost limitat ca amploare și insuficient pentru gravitatea și urgența atacului.

Din câte se știe, atacurile ar fi fost plănuite în cartierul general al grupării SI de la Raqqa, care este capitala de facto a califatului islamic, scrie Haaretz.

Celula responsabilă pentru atacurile atacurile de la Bruxelles de marți a fost strâns asociată cu rețeaua din spatele seriei de atacuri de la Paris din noiembrie. În acest stadiu, pare că amândouă fac parte din aceeași infrastructură teroristă, avându-l în comun pe teroristul Salah Abdeslam, care a fost implicat atât în plănuirea atacurilor de la Paris, cât și în executarea lor, notează Haaretz, citat de Agerpres.

Abdeslam a reușit să fugă după atacurile din noiembrie și a fost arestat abia săptămâna trecută de autoritățile belgiene. Arestarea lui Abdeslam pare să fi fost declanșatorul pentru atacurile de marți, din cauza preocupărilor grupării SI că Abdeslam ar putea furniza informații despre plan în cursul interogatoriului, în contextul informațiilor apărute că ar comunica cu autoritățile.

Declarația teroristului arestat, împreună cu alte informații, dintre care unele sunt referitoare la operațiunile Stat Islamic în Siria, ar fi trebuit să ducă la o mult mai bună pregătire de securitate în locurile publice din Bruxelles, precum și la intensificarea căutării celulei teroriste, comentează Haaretz.

Totuși, precizează publicația, există preocupări că alte celule cu legături cu gruparea SI în vestul Europei vor încerca să comită atacuri în viitorul apropiat, ori în Belgia, ori în alte țări implic