Atentate la Paris: Justiţia belgiană a aprobat extrădarea în Franţa a teroristului Mohamed Abrini

Justiția belgiană a aprobat joi de principiu extrădarea în Franța a lui Mohamed Abrini, unul dintre suspecții în urma atacurilor teroriste de la Paris din luna noiembrie, dar predarea sa către autoritățile franceze nu va avea loc ''imediat'', a anunțat Parchetul federal belgian, citat de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 iun. 2016, 16:07
Atentate la Paris: Justiţia belgiană a aprobat extrădarea în Franţa a teroristului Mohamed Abrini

Camera Consiliului orașului Bruxelles a transformat mandatul de arestare european contra lui Mohamed Abrini într-unul cu executare, relevă un comunicat de presă al Parchetului belgian. Acesta precizează că, întrucât Abrini este suspectat și de implicare în atentatele de la Bruxelles din 22 martie, ”executarea propriu-zisă nu va fi făcută imediat”, a precizat un purtător de cuvânt al instituției citate, pentru AFP.

Conform aceleiași surse, Mohamed Abrini ar putea fi judecat în Belgia înainte de a fi predat autorităților franceze. De asemenea, el poate fi trimis provizoriu în Franța în timpul anchetei sau poate fi interogat în Belgia de anchetatorii francezi. ”Termenele nu sunt deloc definite”, a insistat purtătorul de cuvânt citat.

Mohamed Abrini (31 de ani), care era căutat după atacurile din 13 noiembrie de la Paris soldate cu 130 de morți, a fost arestat în Belgia pe 18 aprilie. Ulterior, el a mărturisit că a băut o cafea împreună cu Najim Lachraoui și Ibrahim El Bakraoui, în aeroportul Bruxelles-Zaventem, înainte ca aceștia doi din urmă să se arunce în aer. Abrini, ‘bărbatul cu pălărie’ ce apare în înregistrările video în aeroport alături de Lachraoui și El Bakraoui, și-a abandonat rucsacul înainte de a fugi de la aeroport.

Acest belgian de origine marocană a fost recunoscut pe 9 aprilie, în urma arestării sale la Bruxelles, ca fiind cel de-al treilea bărbat de la aeroport. Atentatele comise pe 22 martie la Bruxelles s-au soldat în total cu 32 de morți — 16 la aeroportul Zaventem și 16 în stația de metrou Maelbeek, în apropierea sediului Comisiei Europene, și peste 300 de răniți, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, la cererea Franței, au fost emise mandate de arestare europene pe numele lui Mohamed Abrini și suspecților Hamza A., Mohammed A., Ali O. și Mohamed Bakkali. Tot atunci s-a hotărât ca Hamza A., Mohammed A. și Ali O. să fie predați autorităților franceze.

Rolul exact al lui Mohamed Abrini în atentatele de la Paris nu este cunoscut. Suspectat că ar fi asigurat partea de logistică, el a fost filmat în compania lui Salah Abdeslam, suspect-cheie al atentatelor din capitala franceză, cu două zile înainte de producerea acestora, într-o stație de benzină din Oise, la nord de Paris.