ATENTATE PARIS. Avocații lui Salah Abdeslam renunţă să-l mai apere pe terorist

Avocații lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, renunță la apărarea clientului lor.

RomaniaTV.net
12 oct. 2016, 08:28
ATENTATE PARIS. Avocații lui Salah Abdeslam renunţă să-l mai apere pe terorist

Avocaţii Frank Berton, din Franţa, şi colegul său belgian Sven Mary au anunţat că au decis să renunţe la apărarea lui Salah Abdeslam, „creierul” atentatelor teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

„Avem convingerea că el nu va vorbi și că va recurge la dreptul la tăcere. În această situație, ce vreți să facem? Am spus de la început, am avertizat că, dacă clientul nostru nu vorbește, noi vom renunța la apărarea sa”, a explicat francezul Frank Berton.

„Când ai sentimentul că ești acolo doar pentru a face vizite sociale la închisoare, în acel moment trebuie luată o decizie”, a adăugat avocatul Mary.

Inculpat pentru asasinate teroriste și suspect-cheie în atentatele pariziene soldate cu 130 de morți, Salah Abdeslam este ținut în izolare de la 27 aprilie într-o închisoare din sudul Parisului și plasat sub supraveghere video 24 de ore din 24.

Salah Abdeslam a încercat la Consiliul de Stat suspendarea acestui dispozitiv inedit în Franța, dar cea mai înaltă instanță administrativă a respins cererea sa la sfârșitul lunii iulie, invocând „caracterul excepțional al faptelor teroriste” pentru care acesta este urmărit, care „necesită să fie luate toate măsurile de precauție”.

Singurul membru încă în viață al comandoului de teroriști din 13 noiembrie 2015, Abdeslam refuză totodată să răspundă la întrebările magistratului antiterorist însărcinat cu ancheta cu privire la atacurile de la Paris și Saint-Denis, o periferie a capitalei franceze. El și-a exercitat dreptul la tăcere în timpul interogatoriului.

Nu se cunoaște încă rolul exact al lui Abdeslam în seara zilei de 13 noiembrie 2015.

După ce a transportat cu mașina trei atentatori sinucigași care s-au aruncat în aer la Saint-Denis, unde avea loc un meci de fotbal Franța-Germania pe Stade de France, el a rătăcit prin Paris, se pare, în cursul nopții. A fost ajutat să părăsească Franța a doua zi după atentate de doi amici ai săi veniți din Belgia.