Atentate Paris: Suspect terorist, arestat de poliţia franceză. Avea legături directe cu CREIERUL atentatelor

Poliţia franceză a arestat un suspect în atentatele teroriste din Franţa. Se crede că Reda Kriket face parte din aceeaşi reţea jihadistă de recrutare din care făcea parte autorul atacurilor de la Paris şi cu care ar fi avut legături directe, au informat autorităţile franceze.

26 mart. 2016, 12:26

Ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a declarat că suspectul a fost arestat în Argenteuil – o suburbie a Parisului, joi noaptea, fiind găsit în miezul unui complot terorist aflat „în stadiu avansat”. Cazeneuve a calificat operaţiunea de arestare a suspectului ca fiind o „arestare majoră”.

Bărbatul a fost identificat vineri de către Procurorul General al Belgiei ca fiind Reda Kriket, în vârstă de 34 de ani. El fusese condamnat în contumacie în iulie, anul trecut, fiind acuzat că a condus „activităţile unui grup terorist secret”, informează ibetimes.com.

Citeşte şi Atentate la Bruxelles: O hartă a aeroportului Zaventen, a teroristului Abaaoud, găsită într-un apartament din Atena

A devenit mai cunoscut când, pe numele lui, s-a emis în august un mandat de arestare european. O oficialitate belgiană a declarat agenţiei Associated Press, sub condiţia anonimatului, că alături de Kriket fusese arestat şi Abdelhamid Abaaoud (27 de ani), liderul atentatelor din 13 noiembrie, de la Paris, atacuri care s-au soldat cu 130 de morţi.

Kriket şi Abaaoud au fost condamnaţi pentru apartenenţă la o reţea de recrutare de jihadişti din Siria, a precizat aceeaşi sursă.

Cazeneuve a declarat că nu exstă încă o dovadă clară a eventualelor legături între această arestare şi atacurile din Bruxelles.

Citeşte şi Atentate la Bruxelles: Poliţia îi caută pe membrii celulei franco-belgiene

Oficialităţile franceze au declarat că Abaaoud a participat în atacurile asupra unei cafenele şi a unui restaurant din Paris, dar spre deosebire de alţi jihadişti ai grupării, aceştia doi nu au fost ucişi în acea operaţiune.

Abaaoud a fost ucis abia după cinci zile de poliţie în timpul unui raid antiterorist la Paris. S-a aflat că teroristul fusese implicat în patru din şase atacuri teroriste cunoscute de către serviciile de securitate franceze începând din primăvara anului 2015.

Profesorul Gilles Kepel, de la Institutul de Studii Politice din Paris, expert în jihadismul european, l-a descris pe Abaaoud ca fiind „tipul eroului sângeros al Jihadului, în stare se joacă cu cadavrele sau cu orice altceva”.