Atentatele din Catalonia: Poliţia din Spania îi caută pe complicii teroristului Younes Abouyaaqoud

Poliția spaniolă a declarat că ancheta în cazul celor două atentate de săptămâna trecută din Catalonia nu a fost încheiată, în prezent fiind în căutarea unor posibili complici ai lui Younes Abouyaaqoub, presupusul autor al atentatului de joia trecută din Barcelona, care a fost împușcat luni de forțele antitero la Subirats, o localitate situată în apropiere de capitala catalană, după patru zile de căutări, relatează publicația belgiană Le Soir.

22 aug. 2017, 05:49

Pe contul său de Twitter, poliția catalană a cerut populației să nu difuzeze locul controalelor și nici imagini care ar putea împiedica activitatea sa.

Marocanul de 22 de ani a fost ucis la Subirats, aproximativ 50 km vest de Barcelona, în timpul unei operațiuni a poliției care a început la scurt timp după ora 16:00. Cadavrul a fost identificat drept Younes Abouyaaqoub, dar poliția a continuat să „pieptene” luni seara zona în căutare de posibili complici.

În același timp, poliția catalană a anunțat că imamul Abdelbaki Es Satty, suspectat de a fi capul celulei jihadiste responsabile de cele două atacuri din Catalonia, a murit în urma unei explozii într-o casă din Alcanar.

Younes Abouyaaqoub s-a aflat la volanul camionetei albe, care a intrat joia trecută în plin într-o mulțime de pietoni pe bulevardul Las Ramblas, principala arteră turistică din Barcelona, într-un atentat soldat cu 14 morți și peste 120 de răniți, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bilanţul atentatelor de la Barcelona şi Cambrils a ajuns la 15 morţi

Ulterior, în noaptea de joi spre vineri un Audi A3 negru a lovit o mulțime de oameni și o mașină a poliției pe o faleză din stațiunea Cambrils, situată la aproximativ 120 km sud-vest de Barcelona, toți cei cinci ocupanți ai autoturismului fiind uciși de forțele de ordine. Atacul cu mașină a fost soldat cu un mort.

Presa spaniolă vorbește de o celulă jihadistă de 12 tineri radicalizați cu vârste cuprinse între 17 și 34 de ani, toți marocani, cu excepția unui spaniol din Melilla.

Luni, ministrul de interne regional Joaquim Forn a anunțat că bilanțul persoanelor ucise în cele două atentate comise săptămâna trecută la Barcelona și Cambrils — revendicate de Statul Islamic — a urcat la 15, toate victimele fiind identificate, potrivit AFP.