Atentatele din Franţa: Cum a scăpat neprins Abdelhamid Abaaoud, „creierul” atacurilor teroriste din Paris

O sursă a serviciilor antiteroriste din Belgia a relatat postului de televiziune BBC că Atena iniţiase o operaţiune pentru prinderea teroristului Abdelhamid Abaaoud - liderul reţelei care a pus la cale atentatele din Paris -  încă din luna ianuarie, 2015, însă aceasta a eşuat.

08 dec. 2015, 19:46

Poliţia elenă a încercat să îl captureze pe suspectul care a pus la cale atentatele din Franţa înainte de raidurile antiteroriste din Belgia, dar nu a reuşit. Suspectul îşi conducea celula teroristă din Belgia prin telefonul său mobil, din Grecia, chiar din Atena.

Abaaoud a murit într-o operaţiune antiteroristă a poliţiei franceze după 5 zile de la atacurile din Paris, din 13 noiembrie, în urma cărora 130 de persoane au fost ucise, informează bbc.com.

Operaţiunea poliţiei elene ar fi fost întreprinsă înaintea celei a forţelor de securitate din Verviers, în estul Belgiei, din data de 15 ianuarie 2015. Raidul s-a soldat atunci cu moartea a doi suspecţi jihadişti, care au fost ucişi în schimbul de focuri cu poliţia belgiană.

Un ofiţer de poliţie din Belgia se afla în Atena, coordonând „vânătoarea” suspectului Abaaoud împreună cu omologul său grec, înaintea raidurilor ce vizau celula Verviers. Suspectul nu a fost prins însă. S-a încercat şi urmărirea şi localizarea luzi prin telefonul mobil, dar fără succes.

Citeşte şi Dezvăluiri despre sursele de finanţare ale teroriştilor. De unde are ISIS bani

Poliţia greacă a întrprins două raiduri în Atena, la două zile după Verviersk, în data de 17 ianuarie. Cu o zi înaintea acestora , presa belgiană informa că autorităţile îl că îl caută pe Abaaoud, un rezident din Bruxelles, de origine marocană, despre care se presupunea că s-ar ascuns în Grecia. Poliţia greacă a organizat raiduri în două apartamente din Atena. Dar suspectul căutat nu a fost găsit.

Mostrele de ADN prelevate din două apartamente unde locuise suspectul terorist sunt identice cu ADN-ul lui prelevat din cadavrul bărbatului.  

Citeşte şi Siria: Jihadiştii au atras în 18 luni 31.000 de luptători străini în organizaţia Stat Islamic

Abdelhamid Abaaoud a fost implicat în patru din şase atacuri comise în primăvară, în Franţa şi a fost condamnat, în absenţă, la 20 de ani de închisoare, după cum a informat ministrul de Interne francez, Bernard  Cazeneuve.

Abaaoud nu este singura legătură între Grecia şi atacurile din Paris. Suspectul terorist Salah Abdeslam, implicat în aceste atacuri, este în libertate şi de negăsit. El venise în Grecia cu un feribot din Italia, în data de 1 august 2015 şi plecase de acolo după trei zile. 

De asemenea, doi dintre teroriştii kamikaze care atacaseră Stade de France veniseră din Turcia pe insula greacă Leros, în octombrie, pretinzând că sunt refugiaţi.