Atentatul din Ankara: Locul incidentului, denumit „Piaţa Democraţiei” de primăria capitalei turce

Locul în care a fost comis dublul atentat din Ankara de sâmbătă, soldat cu moartea a circa 100 de persoane, a fost denumit "Piaţa Democraţiei" de către municipalitatea din Ankara.

17 oct. 2015, 05:51
Atentatul din Ankara: Locul incidentului, denumit „Piaţa Democraţiei” de primăria capitalei turce

În cadrul unei întâlniri de consiliu la primăria din Ankara, biroul primarului a propus ca locul din apropierea gării principale din Ankara, în care au murit 99 de persoane în urma unui atentat dublu comis sâmbăta trecută, să se numească „Piaţa Democraţiei”. Sâmbătă, sute de persoane au participat la un meeting de pace pro-kurd din apropierea gării din Ankara, când au fost comise cele două atentate.

Citeşte şi Ankara pune condiţii: Turcia nu semnează acordul de readmisie cu UE fără liberalizarea regimului de vize

Membrii din Partidul Republicanilor (CHP) au venit cu propunerea de „Piaţa Păcii”, în timp ce reprezentanţii Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a votat pentru propunerea lansată de biroul primarului turc Melih Gokcek. Numele de „Piaţa Democraţiei” a primit un vot majoritar. Zonei din cartierul central al Ankarei, Ulus, în care a fost comis atentatul de sâmbătă, nu îi fusese atribuit un nume anterior acestei decizii.

Autorităţile turce au arestat 12 suspecţi în acest caz, fiind investigate în baza activităţilor de pe conturile de Twitter. Miercuri, doi suspecţi, presupuşi membri ai grupului radical Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), au fost arestaţi de autorităţile turce, după ce au anunţat atacul anterior pe Twitter. Cei doi suspecţi ar fi deţinut un cont fals de Twitter, @DrBereday, prin care ar fi postat un mesaj „o bombă va exploda în Ankara”, cu nouă ore înaintea producerii atacului. Alte zece persoane au fost reţinute joi, potrivit premierului turuc, Ahmet Davutoglu.

Premierul turc a declarat miercuri că unii dintre suspecţii în cazul atentatului dublu din apropierea gării din Ankara au petrecut câteva luni în Siria şi ar putea avea legături cu organizaţia teroristă Stat Islamic sau cu militanţii kurzi.

Citeşte şi Autorii atentatelor de la Ankara au fost identificaţi cu ajutorul mostrelor ADN