Atenţie! A crescut numărul infecţiile respiratorii acute! VEZI sfaturile medicilor

Ministerul Sănătăţii atenţionează că, în ultima săptămână, se constată o creştere cu 16,8% a infecţiilor acute respiratorii, comparativ cu intervalul anterior, în această categorie intrând şi gripa, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 63, cu focare izolate în Iaşi şi alte judeţe.

RomaniaTV.net
13 feb. 2012, 08:43
Atenţie! A crescut numărul infecţiile respiratorii acute! VEZI sfaturile medicilor

Ministerul Sănătăţii atenţionează că, în ultima săptămână, se constată o intesificare a circulaţiei virusurilor gripale de tip AH3N2, în special pe teritoriul Moldovei, fără a exista, în prezent, riscul unei epidemii, potrivit Mediafax.

În aceeaşi perioadă a crescut brusc numărul cazurilor de gripă AH3N2 cu preponderenţă în judeţul Iaşi unde se constată o incidenţă crescută faţă de nivelul naţional. Astfel, de la începutul supravegherii virusurilor gripale, din săptămâna 40 a anului trecut şi până în prezent, au fost confirmate, în total, 63 de virusuri gripale AH3N2, activitatea gripală fiind de intensitate medie, cu focar local în judeţul Iaşi şi cu cazuri sporadice în alte 15 judeţe.

În ultima săptămână, se constată şi o creştere a infecţiilor respiratorii acute cu 16,8% faţă de săptămâna anterioară, fără a fi depăşite valorile medii ale anilor trecuţi.

În acest context, specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite aglomeraţiile, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, dar şi retragerea din colectivitate în cazul celor bolnavi sunt importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Este necesară, totodată, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă.

De asemenea, este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.