Atenţie, amenzile ajung la 15.000 de lei

Noul Cod administrativ reglementează o serie de aspecte legate de relațiile din cadrul și cu administrația publică, inclusiv  răspunderea administrativă. În general, aceasta este de trei feluri: disciplinară, contravențională sau patrimonială.

RomaniaTV.net
15 iul. 2019, 14:48
Atenţie, amenzile ajung la 15.000 de lei

Răspunderea contravențională „intervine în cazul săvârșirii unei contravenții identificate potrivit legislației specifice în domeniul contravențiilor”. Cu alte cuvinte, este vorba despre o răspundere ce poate fi activată doar dacă se încălcă o normă, precum protecția datelor, ce atrage o sancțiune contravențională.

În acest caz, sancțiunile, situate între 5000 și 15000 de lei, se acordă pentru neasigurarea, de către o autoritate publică, „a protejării acelor informații care îi sunt comunicate de persoanele fizice sau juridice cu titlu confidențial, în măsura în care, în mod obiectiv, dezvăluirea informațiilor în cauză ar prejudicia interesele legitime ale respectivelor persoane, inclusiv în ceea ce privește secretul comercial și proprietatea intelectuală”. Abaterea sancționată nu este doar nerespectarea datelor personale, ci și a unor date care pot ține de interesele unei firme, cum este cazul secretului comercial, de exemplu, scrie dcnews.ro.

Tot contravenție este considerată „nepunerea în aplicare, cu rea-credință, a hotărârilor consiliului local de către primar”, amenzile mergând, de această dată, de la 1000, la 5000 de lei. Aceleași pedepse sunt aplicate și dacă nu sunt respectate regulile de desemnare a unui consilier de etică, în cadrul autorităților și instituțiilor publice. Acest consilier trebuie să fie un funcționar public care, de principiu, va fi ales din cadrul departamentului de resurse umane. Atribuțiile acestuia vizează „consiliere(a) etică și monitorizarea respectării normelor de conduită”.

De asemenea, va fi considerată abatere contravențională încălcarea normelor privind elaborarea unor planuri anuale de perfecționare profesională a funcționarilor publici. Acestea prevăd că toate autoritățile și instituțiile publice au obligația de a elabora anual astfel de planuri, precum și să țină evidențe distincte privind sumele alocate pentru plata programelor de formare și perfecționare profesională. Și o astfel de abatere se sancționează la fel cum sunt sancționate faptele exemplificate mai sus: între 1000 și 5000 de lei.