Atenție la artificiile și petardele folosite de Revelion! Medicii lansează un avertisment dur: ”Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii”

Mare atenție la artificiile și petardele pe care le folosiți în noaptea de Revelion! Medicii trag un semnal de alarmă și spun că în perioada sărbătorilor de iarnă numărul traumatismelor oculare cresc foarte mult din cauza pocnitorilor.

31 dec. 2022, 11:14
Atenție la artificiile și petardele folosite de Revelion! Medicii lansează un avertisment dur: ”Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii”
Atenție la artificiile și petardele folosite de Revelion!

Atenție la artificiile și petardele folosite de Revelion! Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în Sibiu, avertizează că în această perioadă atât adulții cât și copiii sunt predispuși traumatismelor oculare cauzate de pocnitori.

Citește și Lidl interzice vânzarea unui produs care este nelipsit de Sărbători

Atenție la artificiile și petardele folosite de Revelion!

În urma restricțiilor impuse de autorități, numărul cazurilor de traumatisme oculare a scăzut față de acum zece ani. Cu toate acestea, medicul Adriana Stănilă spune că pericolul este unul extrem de mare deoarece românii nu țin cont de avertismentele specialiștilor și continuă să își procure materiale pirotehnice de la diverși samsari.

„Un copil de 7 ani a venit pur şi simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori şi cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău şi avea dureri. Am decis împreună cu părinţii copilului că nu se mai putea salva şi să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de plastic de 8-10 milimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave şi trebuie avută multă grijă! Cel mai grav accident pe care l-am văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto. Tânărul şi cel la care lucra s-au gândit să umple nişte cauciucuri cu o substanţă inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a declarat prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

În astfel de situații extrem de grave, medicii rămân din păcate, neputincioși și nu pot să facă mare lucru pentru pacient.

Aceștia avertizează ca în cazul unui traumatism ocular, victima să încerce să nu traumatizeze globul ocular, prin frecarea ochiului pentru că un corp străin în interiorul acestuia se poate deplasa şi zgâria organul mult mai mult.

În cazul unui traumatism ocular cauzat de o pocnitoare, medicii spun că este bine ca victimei să i se aplice local un anestezic ușor pentru calmarea durerii, iar mai apoi  aceasta trebuie să fie transportată urgent la cel mai apropiat spital pentru a fi consultată de un medic, de preferat specialist.

Citește și Medicii avertizează că putem rămâne surzi din cauza zgomotului provocat de petarde: „Leziunile de ureche medie se pot rezolva doar prin intervenții chirurgicale”