Atenţie la banii cash din portofel! Cum poţi să te trezeşti că nu mai au nicio valoare chiar dacă i-ai scos din bancomat

La finalul anului trecut, au avut loc percheziții în București și Giurgiu, după ce trei bănci au fost prejudiciate cu 400.000 de dolari, prin încărcarea în bancomate a 4.000 de bancnote falsificate.
Filip Stan
03 ian. 2025, 11:38
Atenţie la banii cash din portofel! Cum poţi să te trezeşti că nu mai au nicio valoare chiar dacă i-ai scos din bancomat

Atenţie din ce bancomat scoateţi bani. Poliţiştii au precizat că bancnotele ar fi fost foarte bine falsificate deoarece au trecut de sistemele de securitate ale automatelor bancare. Două persoane au fost duse la audieri în acest caz.

4.000 de banconte falsificate în bancomat

Reprezentanţii Poliţiei Române au anunţat, joi, că poliţiştii au făcut două percheziţii, una în Bucureşti şi alta în Giurgiu, într-un dosar care are ca obiect comiterea infracţiunilor a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi fals privind identitatea.

”În cauză s-a reţinut că, în perioada octombrie 2021 – februarie 2022, trei unităţi bancare ar fi fost prejudiciate cu aproximativ 400.000 de dolari, prin încărcarea de către persoanele în cauză, în bancomate, a aproximativ 4.000 de bancnote falsificate, cu valoarea individuală de 100 de dolari, urmată de conversia în lei şi retragerea în numerar a acestor sume. În cazul uneia dintre aceste bănci, persoanele cercetate ar fi folosit cărţi de identitate falsificate, pentru deschiderea unor conturi de client necesare operaţiunilor de conversie valutară la automatele bancare”, au precizat poliţiştii.

Ei au adăugat că bancnotele ar fi făcut parte dintr-un tip de fals foarte bine realizat, bancnotele contrafăcute fiind depistate ulterior în centrele de procesare numerar, trecând de sistemele de securitate ale automatelor bancare.

Două persoane vor fi duse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri.

Avertisment pentru românii cu bani în numerar. Ce riști dacă îți păstrezi economiile acasă

În fața provocărilor economice actuale, cum ar fi inflația și creșterea ratelor dobânzilor, mulți români se întreabă unde este mai bine să își țină banii. Deși păstrarea numerarului acasă poate părea o soluție simplă, specialiștii subliniază riscurile semnificative ale acestei practici. Depozitarea economiilor la saltea poate duce la pierderea lor în caz de furt, incendiu sau inundație.

După criza financiară din 1929, mulți oameni au devenit suspicioși față de bănci și au ales să își ascundă economiile în locuri din casă, cum ar fi sub saltele. Totuși, acest obicei poate fi riscant. Experții financiari recomandă limitarea sumei de bani păstrată acasă la maximum 10.000 de euro, conform legislației anti-spălare de bani. Dacă suma depășește acest prag și nu poți demonstra proveniența lor, există riscul unor investigații și chiar confiscarea banilor. În plus, în cazul unor dezastre naturale sau furturi, banii ascunși pot deveni inaccesibili sau pierduți definitiv.

Citește și Pericolul semnalat de BNR cu banii românilor. Anunțul lui Mugur Isărescu despre numerar

Păstrarea numerarului în locuință implică riscuri semnificative, inclusiv vulnerabilitatea la furturi. Hoții pot identifica ușor locurile în care ai ascuns banii atunci când nu ești acasă. De asemenea, în caz de incendiu sau inundație, economiile tale pot fi pierdute definitiv.

O alternativă mai bună este deschiderea unui cont de economii sau a unui depozit bancar, care oferă dobânzi mai atractive și o protecție sporită împotriva riscurilor.

Cea mai sigură metodă de a proteja economiile este depunerea acestora într-un cont de economii sau depozit bancar, care asigură o dobândă mai mare și protecție în fața pierderilor financiare. O altă opțiune ar fi diversificarea economiilor prin investiții în fonduri mutuale sau obligațiuni, care combină siguranța cu un randament mai ridicat. De asemenea, este recomandat să păstrezi o sumă mică de bani lichizi pentru urgențe.

Vezi și Se dau 4.050 de lei pentru români. Banii intră pe card sau vin numerar de la 1 ianuarie 2025

Deși numerarul este util pentru achiziții rapide sau călătorii, transportul unor sume mari în portofel poate fi riscant. Dacă îl pierzi sau este furat, există riscul să nu-i mai poți recupera. Ține la tine doar suma necesară pentru cheltuielile zilnice, de exemplu 500 de RON.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări