Atenţie la banii cash din portofel! Cum poţi să te trezeşti că nu mai au nicio valoare chiar dacă i-ai scos din bancomat

La finalul anului trecut, au avut loc percheziții în București și Giurgiu, după ce trei bănci au fost prejudiciate cu 400.000 de dolari, prin încărcarea în bancomate a 4.000 de bancnote falsificate.
Filip Stan
03 ian. 2025, 11:38
Atenţie la banii cash din portofel! Cum poţi să te trezeşti că nu mai au nicio valoare chiar dacă i-ai scos din bancomat

Atenţie din ce bancomat scoateţi bani. Poliţiştii au precizat că bancnotele ar fi fost foarte bine falsificate deoarece au trecut de sistemele de securitate ale automatelor bancare. Două persoane au fost duse la audieri în acest caz.

4.000 de banconte falsificate în bancomat

Reprezentanţii Poliţiei Române au anunţat, joi, că poliţiştii au făcut două percheziţii, una în Bucureşti şi alta în Giurgiu, într-un dosar care are ca obiect comiterea infracţiunilor a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi fals privind identitatea.

”În cauză s-a reţinut că, în perioada octombrie 2021 – februarie 2022, trei unităţi bancare ar fi fost prejudiciate cu aproximativ 400.000 de dolari, prin încărcarea de către persoanele în cauză, în bancomate, a aproximativ 4.000 de bancnote falsificate, cu valoarea individuală de 100 de dolari, urmată de conversia în lei şi retragerea în numerar a acestor sume. În cazul uneia dintre aceste bănci, persoanele cercetate ar fi folosit cărţi de identitate falsificate, pentru deschiderea unor conturi de client necesare operaţiunilor de conversie valutară la automatele bancare”, au precizat poliţiştii.

Ei au adăugat că bancnotele ar fi făcut parte dintr-un tip de fals foarte bine realizat, bancnotele contrafăcute fiind depistate ulterior în centrele de procesare numerar, trecând de sistemele de securitate ale automatelor bancare.

Două persoane vor fi duse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri.

Avertisment pentru românii cu bani în numerar. Ce riști dacă îți păstrezi economiile acasă

În fața provocărilor economice actuale, cum ar fi inflația și creșterea ratelor dobânzilor, mulți români se întreabă unde este mai bine să își țină banii. Deși păstrarea numerarului acasă poate părea o soluție simplă, specialiștii subliniază riscurile semnificative ale acestei practici. Depozitarea economiilor la saltea poate duce la pierderea lor în caz de furt, incendiu sau inundație.

După criza financiară din 1929, mulți oameni au devenit suspicioși față de bănci și au ales să își ascundă economiile în locuri din casă, cum ar fi sub saltele. Totuși, acest obicei poate fi riscant. Experții financiari recomandă limitarea sumei de bani păstrată acasă la maximum 10.000 de euro, conform legislației anti-spălare de bani. Dacă suma depășește acest prag și nu poți demonstra proveniența lor, există riscul unor investigații și chiar confiscarea banilor. În plus, în cazul unor dezastre naturale sau furturi, banii ascunși pot deveni inaccesibili sau pierduți definitiv.

Citește și Pericolul semnalat de BNR cu banii românilor. Anunțul lui Mugur Isărescu despre numerar

Păstrarea numerarului în locuință implică riscuri semnificative, inclusiv vulnerabilitatea la furturi. Hoții pot identifica ușor locurile în care ai ascuns banii atunci când nu ești acasă. De asemenea, în caz de incendiu sau inundație, economiile tale pot fi pierdute definitiv.

O alternativă mai bună este deschiderea unui cont de economii sau a unui depozit bancar, care oferă dobânzi mai atractive și o protecție sporită împotriva riscurilor.

Cea mai sigură metodă de a proteja economiile este depunerea acestora într-un cont de economii sau depozit bancar, care asigură o dobândă mai mare și protecție în fața pierderilor financiare. O altă opțiune ar fi diversificarea economiilor prin investiții în fonduri mutuale sau obligațiuni, care combină siguranța cu un randament mai ridicat. De asemenea, este recomandat să păstrezi o sumă mică de bani lichizi pentru urgențe.

Vezi și Se dau 4.050 de lei pentru români. Banii intră pe card sau vin numerar de la 1 ianuarie 2025

Deși numerarul este util pentru achiziții rapide sau călătorii, transportul unor sume mari în portofel poate fi riscant. Dacă îl pierzi sau este furat, există riscul să nu-i mai poți recupera. Ține la tine doar suma necesară pentru cheltuielile zilnice, de exemplu 500 de RON.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici