ATENŢIE la firmele care promit plecări rapide în Europa şi salarii de mii de euro. Totul poate fi o PĂCĂLEALĂ

Românii dornici să muncească în strainătate pe un salariu mult mai mare decât la noi în ţară se lasă deseori păcăliţi de anunţurile care promit un loc de muncă stabil, cazare şi un câştig lunar de câteva mii de euro. 

16 feb. 2016, 07:36
ATENŢIE la firmele care promit plecări rapide în Europa şi salarii de mii de euro. Totul poate fi o PĂCĂLEALĂ

Chiar dacă legislaţia muncii este destul de dură, se mai găsesc încă multe persoane dispuse să încalce legea şi să îşi bată joc de disperarea şi naivitatea unui om care speră să îşi facă un rost peste hotare.

Un exemplu în acest sens este cazul unui constănţean care a plecat în Anglia ca muncitor în construcţii:

O cunoştinţă m-a trimis la o firmă din Bucureşti, care angaja muncitori necalificaţi în construcţii, în Anglia. Am aflat acolo că trebuie să pregătesc dosarul, să fac analizele, că voi avea salariul de 2.000 de lire sterline şi că voi lucra şase luni, cu două luni acasă. Cazarea era oferită de angajator, dar cu mâncarea trebuia să ne descurcăm noi. Mi s-a părut convenabil, mai ales că păreau oameni serioşi, cu documente, cu contracte. Apoi mi-au spus să îmi cumpăr bilet, că mi se va deconta la salariul în prima lună, şi că voi semna contractul la faţa locului. Aveam bani pregătiţi, am plecat şi, când am ajuns acolo, dezamăgire maximă. Cazarea era în nişte barăci ordinare, contractul era pe trei luni, salariul brut era de 2.000 de lire sterline. Dar trebuia să plătesc şi cazarea. Am rezistat cu greu, trei luni, dar a fost bătaie de joc. Se muncea mai mult de opt ore pe zi, mergeam pe diferite şantiere. Plecam la cinci dimineaţa şi ne întorceam la şapte, opt seara, cu 100 de lire, chipurile, ore suplimentare. Au fost oameni care au rămas pentru că nu aveau încotro, cu speranţa că vor găsi altceva de muncă, dar acela era un mod modern de sclavie”, a povestit Ioan Chivu pentru cugetliber.ro.

Anunţuri de angajare în străinătate se găsesc pe toate site-urile, însă, o mare parte dintre ele sunt de o seriozitate îndoielnică. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa le recomandă persoanelor interesate de un loc de muncă în străinătate să se adreseze specialiştilor compartimentului Eures, care le pot consilia.

Oamenii se pot adresa cu încredere compartimentului Eures din cadrul A.J.O.F.M., unde pot găsi oferte diverse din partea angajatorilor străini, dar şi condiţiile solicitate de aceştia. Sunt persoane interesate de locuri de muncă în străinătate care îşi depun dosarele, iar, în momentul în care apar ofertele, noi transmitem aceste dosare la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi la angajator, care, ulterior, face selecţia”, explică Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al A.J.O.F.M. Constanţa.

Atunci când totul sună prea frumos ca să fie adevărat sau vi se cer comisioane ori bani în avans, ar trebui să fie un semnal de alarmă, căci firmele serioase nu fac promisiuni neadevărate şi nici nu cer comisioane.

Prin portalul Eures nu se solicită avans şi nici nu se dau bani înainte. Toate cheltuielile sunt suportate de angajator. Persoanele interesate să-şi găsească un loc de muncă în străinătate trebuie să fie foarte atente atunci când îşi caută locuri de muncă pe internet, pentru că pot ajunge în situaţia de a da nişte bani unor persoane necunoscute, care se vor face nevăzute apoi. De aceea, este recomandat ca oamenii să se adreseze agenţiei de şomaj, unde vor primi absolut toate informaţiile, de la oferta locurilor de muncă, meserii, condiţii şi până la salarizare. De regulă, angajatorii cer cunoaşterea unei limbi străine şi o calificare în domeniul respectiv. Noi nu le putem garanta acel loc de muncă, ci facem medierea între persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorul din străinătate. Angajatorul străin este cel care face selecţia, exact aşa cum se întâmplă şi în cazul angajatorilor români”, a completat reprezentantul AJOFM Constanţa.