Atenție la hackeri! Noua metodă de fraudă a infractorilor informatici, care face victime pe bandă rulantă în România

Hackerii români se adaptează noilor tendințe. O metodă mai puțin obișnuită face victime pe bandă rulantă în țara noastră.

24 mai 2023, 21:19
Atenție la hackeri! Noua metodă de fraudă a infractorilor informatici, care face victime pe bandă rulantă în România
Agenția Națională a Funcționarilor Publici infirmă că grupul de hackeri pro-ruși Phoenix i-a spart serverele. ”Nu există indicii că sistemele ANFP au fost vulnerabilizate”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis o nouă alertă. Escrocii trimit internauților e-mailuri prin care notifică utilizatorii cu privire la neplata unor facturi.

În e-mailurile respective sunt atașate linkuri periculoase, ce redirecționează userii către site-urile create de hackeri.

„Utilizatori din România primesc în ultimele zile e-mailuri în care sunt avertizaţi despre anumitre facturi Orange neplătite, indiferent dacă sunt sau nu clienţi ai companiei.

În acest mesaj li se cere să acceseze un link care redirecţionează către site-uri cu conţinut fraudulos, site-uri clonă care folosesc identitatea vizuală (…) pentru a duce în eroare potenţiala victimă, care poate crede că se află pe un canal oficial de comunicare”, avertizează DNSC.

Sfaturi pentru potențialele victime ale hackerilor. Ce vor să facă infractorii informatici

Tentativele de fraudă pot fi prevenite foarte ușor, avertizează specialiștii în securitate informatică. Pentru acest lucru făcute câteva verificări.

Dacă destinatarii nu sunt clienții serviciului menționat în mail, nu pot avea facturi restanțe. De asemenea, dacă potențialele victime sunt redirecționate către site-uri web ce nu au legătură cu compania respectivă, este vorba despre o fraudă, evident.

Foarte important de menționat, atacatorii încearcă să manipuleze internauții folosindu-se de o componentă psihologică. Aceștia îndeamnă potențiala victimă să acceseze cât mai rapid linkurile periculoase. Motivul, suspendarea falselor servicii, dacă plata nu este efectuată imediat.

În concluzie, specialiștii în securitate informatică îndeamnă utilizatorii să nu reacționeze instant, sub impuls emoțional, să verifice sursa mesajelor suspecte și să nu furnizeze date personale, de autentificare sau de card, la solicitarea unei pagini web sau a unui user.