Atenţie la ofertele de muncă în Cehia! Riscaţi să primiţi salarii de 50 de euro, în loc de 1.000

Sute de români recrutaţi să muncească în Cehia pentru salarii de 1.000 de euro au fost înşelaţi de firmele de recrutare, care i-au pus să semneze contracte de muncă în limba cehă, primind în schimbul muncii prestate 1.000 de coroane, echivalentul a 50 de euro, avertizează Inspecţia Muncii.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 20:17
Atenţie la ofertele de muncă în Cehia! Riscaţi să primiţi salarii de 50 de euro, în loc de 1.000

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii (IM), Dantes Nicolae Bratu, a declarat luni că a fost informat despre faptul că mai mulţi români au fost înşelaţi de firme de recrutare din România şi din Republica Cehă.

Au promis salarii de 1.000 de euro dar contractele erau încheiate în limba cehă, fără a fi traduse în română, deşi există obligaţia traducerii lor, şi suma prevăzută era de 1.000 de coroane, care înseamnă de fapt 50 de euro. Ajunşi acolo se trezeau că nu îşi pot cumpăra nici apă şi trebuiau să doarmă pe străzi„, a spus şeful IM.

Dantes Nicolae Bratu a mai spus că firmele îşi racolează victimele din zonele cele mai defavorizate (în special judeţele din Moldova), de multe ori oamenii neştiind nici măcar să citească.

Autorităţile din Cehia au ajuns într-o postură inedită: au făcut chetă ca să poată trimite oamenii până la graniţa cu România„, a mai spus inspectorul general de stat.

El a precizat că în prezent nu se ştie despre câte astfel de victime este vorba, dar a precizat că este vorba de sute de persoane, numai în ultimul transport, despre care au aflat autorităţile române, fiind vorba de 250 de persoane.

Şeful IM a declarat că la începutul anului viitor va fi încheiat un protocol de colaborare cu Inspecţia Muncii din Republica Cehă pentru combaterea acestui fenomen.

De asemenea, IM intenţionează să organizeze o campanie de informare în colaborare cu primăriile din zonele defavorizate.