Atenţie la paracetamol. Provoacă hipertensiune arterială dacă e luat pe termen lung, avertizează un studiu

Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol au risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu făcut public de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

09 feb. 2022, 12:27
Atenţie la paracetamol. Provoacă hipertensiune arterială dacă e luat pe termen lung, avertizează un studiu

Pastilele de paracetamol sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri și dureri, dar sunt prescrise și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

O jumătate de milion de oameni – unul din 10 – din Scoția au luat acest  medicament în 2018. Dacă au și hipertensiune arterială, o afecțiune care afectează una din trei persoane din Marea Britanie, ei pot fi mai expuși riscului, potrivit acestui studiu, punlicat de BBC.

Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială. Acestora li s-a cerut să ia un gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică – și apoi pastile fără substanță activă timp de încă două săptămâni. Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral” – mult mai mult decât un placebo, a spus profesorul James Dear, farmacolog clinic la Edinburgh.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu durere cronică o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă. Totuşi, investigatorul principal Dr. Iain MacIntyre, consultant în farmacologie clinică, la NHS Lothian, admite: „Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră”.

Citeşte şi Un medic renumit trage semnalul de alarmă: Atenție la iubirea cu paracetamolul! De la amor la mor poate fi cale scurtă!

Dr. Dipender Gill, lector de farmacologie clinică și terapie, la Universitatea din Londra, a declarat că studiul, publicat în jurnalul Circulation, a constatat „o creștere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale în rândul populației”, dar răman şi multe necunoscute.

Un studiu amplu derulat în SUA a stabilit anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atacuri de cord – dar nu a putut dovedi că unul l-a cauzat pe celălalt.

Citeşte şi STUDIU Paracetamolul ne face mai curajoşi. Cum ne influenţează acest medicament starea emoţională

Echipa din Edinburgh a spus că nu poate explica modul în care paracetamolul ar crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care se prescrie paracetamol pe termen lung. Acestea erau considerate anterior mai sigure decât analgezicele antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul, despre care se crede că crește tensiunea arterială la unele persoane.