Atenție mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor la Bacalaureat 2021. Avertismentul făcut de CERT-RO!

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) trage un semnal de alarmă în legătură cu conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat.

25 iun. 2021, 20:41
Atenție mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor la Bacalaureat 2021. Avertismentul făcut de CERT-RO!

Atenție mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor la Bacalaureat 2021. Acestea nu sunt altceva decât o păcăleală, scopul fiind frauda. Este imposibil ca subiectele să fie cunoscute în avans, explică experții.

Atenție mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor la Bacalaureat 2021. Avertismentul făcut de CERT-RO!

„Atenţie mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat. Ca şi în anii precedenţi, echipa CERT-RO a fost notificată despre existenţa unor asemenea tentative de fraudare, ce vizează tinerii din România care urmează să susţină acest examen. Reţineţi faptul că nu poate fi vorba decât despre o păcăleală, din moment ce subiectele de Bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante dintre care se trage la sorţi cu puţin timp înainte de start. Extragerea subiectelor oficiale se produce în dimineaţa examenului, alături de o variantă de rezervă. Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituţiile de învăţământ. Este imposibil ca acestea să fie cunoscute deja de o anumită persoană”,  explică specialiștii în securitate cibernetică pe pagina de Facebook a CERT-RO.

Examenul de Bacalaureat 2021 începe luni, 28 iunie, cu proba la Limba și literatura română.

Aproximativ 50.000 de conturi din România au fost compromise și identificate într-o bază de date publicată pe Dark Web, („Internetul ascuns”), informează CERT-RO.

Conform CERT-RO, cele aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate dintr-o listă cifrată la 11 milioane.

„Dintre acestea, regăsim peste 2.000 de domenii.ro. Lista conturilor personale și profesionale ale victimelor aparțin, atât domeniului instituțional, cât și celui privat”, se arată într-un comunicat publicat pe cert.ro.

Principalele domenii afectate provin din zona conturilor de e-mail, servere și pagini web, platforme de vânzări online, platforme de social media, organisme guvernemanetale, instituții publice, domeniul energetic și cel financiar-bancar.

Alexandru Ciprian Angheluș (ProDefence), Oana Buzianu (Wintech) și Mircea Scheau (Universitatea din Craiova) au publicat recent, cu sprijinul ISACA România și CERT-RO, un studiu referitor la acest caz. Studiul are ca subiect utilizarea profilelor (profiling) de către atacatori, pentru a lansa atacuri precise, de succes, împotriva „factorului uman” din interiorul unei organizații.

Citeşte şi: Certificatul digital pentru Covid-19 va fi operaţional în România de la 1 iulie