Certificatul digital pentru Covid-19 va fi operaţional în România de la 1 iulie

Certificatul digital pentru Covid-19 va fi operaţional în România de la 1 iulie. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a făcut joi anunţul. Acesta va putea fi descărcat în una dintre cele trei variante de pe un website securizat.

10 iun. 2021, 14:55
Certificatul digital pentru Covid-19 va fi operaţional în România de la 1 iulie
Certificatul digital pentru Covid-19

Certificatul digital pentru Covid-19.  Miercuri, Parlamentul European a aprobat oficial documentul menit să faciliteze călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru.

Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă„, a afirmat Baciu la Senat.

Citeşte şi: Şapte ţări din UE au lansat portalul de verificare pentru certificatul digital privind Covid

Certificatul digital pentru Covid-19

Parlamentul European a aprobat, miercuri, definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19, pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Documentul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie, au transmis reprezentanții legislativului european.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană, notează Digi 24.

Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:

-persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
-persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
-absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ